Prosztatakontroll

A prosztatakontroll a prosztata állapotát ellenőrző, általános vizsgálat. A férfiaknál a kor előrehaladtával egyre szükségesebbé válik a prosztata egészségének megőrzése.

A prosztatakontroll során az orvos megvizsgálja a végbélen keresztül a prosztatát, hogy ellenőrizze, nem történt-e elváltozás.

A prosztatakontroll nem fájdalmas beavatkozás és csupán pár percet vesz igénybe. A prosztatarák 40 éves kor alatt elég ritka, azonban sok orvos javasolja a 20-as, 30-as éveikben járó férfiaknak, hogy néhány évente menjenek el prosztatakontrollra. A vizsgálatot legtöbb esetben kiegészítik a prosztata specifikus antigén (PSA) szint mérésével.

Gyakrabban ajánlott kontrollra járni, ha a családban már előfordult prosztatarák. 50 év fölött évente ajánlatos prosztatakontrollra menni. A prosztatakontroll során időben felismerhetővé válik a prosztatarák.

Ha a prosztatarákot nem ismerik fel és nem kezelik a korai szakaszban, súlyos tünetek jelentkezhetnek. Vizelési nehézség és potenciazavar léphet föl. Legrosszabb esetben a prosztatarák áttéteket okozhat.

A prosztatakontroll néhány percet igénylő vizsgálatával megőrízhető a prosztata egészsége, vagy szükség esetén időben felismerhetővé válik a rosszindulatú betegség, megindulhat a kezelés, és elkerülhetőek a súlyos szövődmények.


close