Prosztata tünetek

A prosztata tünetek közül hármat különböztetünk meg (fájdalom, vizeléssel kapcsolatos zavarok, szexuális zavarok), de vannak egyéb tünetek is, mint a vizeletben megjelenő vér.

Az alábbiakban a prosztata megbetegedéseiről, annak különböző tüneteiről olvashat.

A prosztata jellegzetes betegségei

A prosztata a kismedencében elhelyezkedő szerv, amely a férfi húgy- és ivarszervrendszer kulcsfontosságú részét képezi. Fő betegségei a következők: prosztatagyulladás heveny és idült formája, jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (benignus prosztata hyperplázia – BPH), prosztatarák.

A prosztatabetegségek tünetei

A prosztata betegségeinek tünetei a kiváltó októl függetlenül nagyban hasonlítanak, különbség inkább a tünetek intenzitásában és kombinációjában tapasztalható.

1. Fájdalom

A prosztata fájdalma leginkább gyulladásos folyamatok következtében alakul ki. A prosztata gyulladása lehet akut vagy krónikus. Ez azt jelenti, hogy kialakulhat gyorsan, erőteljes tünetek kíséretében, vagy fennállása lehet lappangó, bizonytalan tünetekkel kísért, elhúzódó is.

A gyulladást okozhatják baktériumok vagy szexuális úton terjedő kórokozók, melyek vagy a húgy- és ivarszerveken felszálló fertőzésként, vagy a szervezet távoli területeiről, a vér- és nyirokáramlás segítségével jutnak a prosztatába.A fájdalom lehet kifejezett vagy kevésbé erőteljes. Legtöbbször lokalizációja nehezen behatárolható, gyakran a herékbe, a végbél felé vagy az alsó végtagokba sugárzik.

Krónikus gyulladás esetén tompa, bizonytalan kismedencei, gáttáji fájdalom tapasztalható.

2. Vizeléssel kapcsolatos zavarok

A prosztata a kismedencében való elhelyezkedésének köszönhetően mintegy körbefogja a húgycső kezdeti szakaszát. A húgycső vezeti a vizeletet a húgyhólyagból a külvilágba. Ha a húgycső valamilyen ok miatt összeszűkül, a vizeletáramlásban, illetve a vizelet tartásában nehézségek támadnak. A húgycső a férfiakban leggyakrabban a prosztata betegségeinek következtében szűkül össze.

Gyulladás esetén a prosztata állománya kismértékben diffúzan megduzzad, míg a prosztata jóindulatú megnagyobbodása ugyanezt váltja kis. A prosztata rákos folyamatainál a húgycső összenyomatása attól függ, hogy a daganat a prosztata melyik részéből indul ki, illetve mekkora annak a mérete.

Obstruktív tüneteknek nevezzük a húgycső összenyomatásából eredő tüneteket. Ezek a következők: nehezen induló, szakaszos, fájdalmas vizeletürítés, a vizelési idő megnyúlása. A vizelet ürítéséhez a szokásosnál jóval nagyobb erejű hasprés szükséges. Ritkán teljes vizeletelakadás léphet fel.

Irritatív tüneteknek az alábbiakat nevezzük: a húgyhólyag nem teljes kiürítettségének érzése, gyakori és parancsoló vizelési inger, éjszakai vizelés, egyszerre csak kis mennyiségű vizelet ürítése, illetve égő érzés a húgycsőben.

3. Szexuális zavarok

A prosztata a férfi nemi működés egyik kulcsfontosságú szerve, amiből következik, hogy betegségei esetén a szexuális élet is zavart szenvedhet. Zavar támadhat az erekcióban: annak mértéke vagy ideje csökkenhet, vagy akár teljesen lehetetlenné is válhat. Gyakori panasz az ejakuláció praecox, vagyis a korai ejakuláció. Az ejakuláció fájdalmassá is válhat, illetve a szexuális aktus után gáttáji fájdalom léphet fel.

4. Egyéb prosztata tünetek

A vizeletben vér jelenhet meg, illetve nagyfokú gyulladás esetén a genny jelenléte zavarossá teheti a vizeletet. Ritkán az ondóváladék vérrel keveredhet, ez főként prosztatarák esetén alakulhat ki. A hosszasan fennálló prosztatabetegségek a húgy- és ivarszervek más betegségeit alakíthatják ki (húgyhólyaggyulladás, vesemedence gyulladás, vesemedence tágulat, stb.), s ezen szövődmények tünetei észlelhetők.

A prosztatarák előrehaladott stádiumaiban a távoli áttétek tünetei jelenhetnek meg, például csontfájdalom a bordákban.


close