A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelési lehetőségei

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása (BPH) a gyakori prosztatabetegségek közé tartozik, amely hormonális változás hatására következhet be, de hozzájárulnak egyéb tényezők is, például életmódbeli okok, genetikai tényezők.

Ez a betegség elsősorban a középkorú férfiakat érinti. Eleinte nem jár különösebb tünetekkel, de a növekedés elérheti azt a szintet, ami már megakadályozza a vizeletürítést.

Rendszeres vizsgálatok

Kezdetben nagyon fontos a rendszeres orvosi szűrővizsgálat. Annak a páciensnek, akinek a rokonságában már előfordult prosztatabetegség, fokozottabban kell figyelnie magára.

Megfelelő étrend, elegendő folyadékfogyasztás

A megfelelő étrend kialakítása fontos a megelőzés és a betegség lefolyása szempontjából. A páciensnek mellőznie kell a túl sós és a túl fűszeres ételeket, valamint a késő esti nagy evéseket. Törekednie kell a székrekedés elkerülésére, mert a rendszertelen székletürítés is befolyásolja a húgyvezeték állapotát.

Szabályozni kell a folyadékbevitelt. Naponta ajánlott inni minimum nyolc pohár szénsavmentes vizet, de csak este hét óráig. Kerülni kell a szénsavas üdítőket, illetve mérsékelni a kávé és a tea fogyasztását. Az áfonyalé segít a húgyvezeték savas közegének növelésében.

Testmozgás

A tünetek enyhítését szolgálja az egészséges mértékű testmozgás, a huzamosabb ideig egy helyben való ülés és állás kerülése, valamint a rendszeres ejakuláció. A betegnek alkalmanként jól eshet egy forró fürdő. Ne alkalmazza az öngyógyítás gyógyszeres formáját, ezt – a nagyobb baj elkerülése érdekében – bízza az orvosára.

Műtéti beavatkozás, gyógyszeres kezelés

A BPH súlyosságától függően a gyógyszeres kezelés gyakran hatásos, akár a műtét alternatívájául is szolgálhat. Az orvos ilyenkor alfa-receptor-blokkolókat és 5-alfa-reduktáz gátlókat ír fel.

Ha az életmódváltás és a gyógyszerek nem segítenek, műtét szükséges. A sebész a húgycsövön keresztül kimetszheti a prosztataszövetet, de a húgycső nyitva tartása érdekében felhelyezhet egy kis csövet (stent) is.


close