Prosztatarák tünetei

A prosztatarák tünetei függnek a daganat nagyságától, illetve hogy honnan indul ki, és hogy átterjed-e a többi szervre.

A prosztatarák jellegzetes tünetei

A prosztata daganatos megbetegedése sok esetben panaszmentes, de tünetek esetén sok esetben nehéz megkülönböztetni a prosztata jóindulatú megnagyobbodásától.

A kezdeti prosztatarákot egyéb ok, sokszor a prosztata megnagyobbodása (BPH – benignus prostata hyperplasia) miatt végzett vizsgálatkor diagnosztizálják. A tüneteket ebben az esetben sem a daganat váltja ki, hanem a másik alapbetegség.

prosztatarák

Amennyiben a daganat a prosztata húgycsövet körülfogó területéről indul ki, a tünetek – amelyek hasonlóak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteihez – már a kezdeti szakaszban észlelhetők. Ilyen például a gyakori vizelési inger, vagy vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés. Egyes esetekben szexuális zavar, vagy a sperma minőségének változása is jelentkezhet.

Tünetek nagyobb méretű daganatok esetén

A nagyobb méretű daganatok esetében feltűnőbbek a tünetek: nehezített vizelés, gyakori éjszakai vizelés, nehezen induló és gyengébb sugarú vizelés, illetve csepegés a vizelés végén.

Ha a daganat a prosztatát körül lévő szervekre is átterjedt, állandóan jelen lévő, tompa gáttáji és ágyéki fájdalom érezhető.


close