Heretáji fájdalom

A heretáji fájdalom egyik gyakori kiváltó oka a prosztata gyulladása. A prosztata a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. A húgyhólyag alapja és a medencefenéki izomzat között elhelyezkedő, gesztenye nagyságú, barnás színű, mirigyes szerv.

A prosztatagyulladás a leggyakoribb urológiai betegség az 50 évesnél fiatalabb férfiaknál. Jelentkezhet akut, illetve krónikus formában. Különbséget a tünetek fennállásának ideje alapján lehet tenni, illetve a krónikus esetben általában enyhébbek a fájdalmak, lassabban, akár hónapok alatt alakulnak ki. Az akut gyulladásnál viszont gyorsan, erőteljesen jelentkeznek a tünetek, a beteg állapota hirtelen romlik.

Herefájdalom

A prosztatagyulladás egyik jellemzőbb tünete – a gáttájéki fájdalom mellett – a heretáji fájdalom, ami a herékben és a herezacskóban egyaránt jelentkezhet. A tünet oka elsősorban a fájdalom kisugárzása a gyulladt mirigyből a herékbe.

Gyengülő vizetelsugár

A gyulladásra jellemző a vizelet megváltozása. A gyulladás miatt a prosztata annyira megduzzadhat, hogy a rajta átfutó húgycsövet összenyomja, így egyre vékonyabb a vizelet sugara. Ha teljesen elzáródik a húgycső, akkor erős, szinte állandó vizelési inger mellett nem ürül vizelet, és a köldök alatt kezd elődomborodni a vizelettel telődő húgyhólyag.

Célzott antibiotikumos kezelés

A prosztatgyulladást okozó baktériumokat a szakemberek könnyen azonosítják, így célzott antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, de akut esetben szinte mindig kórházi kezelés szükséges. A krónikus gyulladás gyógyítása elhúzódó, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és antioxidánsok minimum 4-6 hétig, de akár 12 hétig is tartó együttes alkalmazásával történik. A visszaesés gyakori oka, hogy a beteg a panaszok elmúltával, mégis idő előtt fejezi be a kezelést.


close