Véres vizelet prosztata miatt

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata betegségei, a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák.

Mindhárom betegség egyik jellemző, ijesztő tünete a véres vizelet.

Véres vizeletet több probléma okozhat – a vesék, a vesemedence és a húgycső gyulladása –, de különösen jellemző tünete a prosztata különböző betegségeinek.

Prosztata és vizelési problémák

A prosztata vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó, mintegy 20 grammnyi mirigy. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve. Amikor a prosztata mérete valamilyen okból megváltozik, az azonnali hatással van a húgycsőre, így vizelési problémák jelentkezhetnek.

A prosztata leggyakrabban előforduló megbetegedései a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, illetve a prosztata daganat. A prosztata mérete mindhárom esetben megnő, így részben vagy teljesen elzárja a húgycsövet, így komoly vizelési problémákhoz vezethet.

Gyakorivá válik az éjszakai vizelés, és a vizelési inger az idő múlásával egyre gyakrabban érezhető. Jelentkezhet fájdalom, égető, csípő érzés, valamint a vizeletürítés megkezdésének és befejezésének nehézsége is jellemző. A vizelet véres lehet, és az is előfordulhat, hogy a péniszből gennyszerű váladék távozik.

Prosztatabetegségek megelőzése

A prosztataproblémák kialakulásának kockázatát növeli a túlzott kávéivás, a sok, erős tea, valamint az alkohol fogyasztása (a már jelentkező problémák esetén különösen a sörivást kell kerülni). Szintén kerülendő a túl sok zsíros étel, mert ezek izgató hatásúak, és tanulmányok szerint összefüggnek a prosztatarákkal. A megelőzés szempontjából fontos a rendszeres mozgás a szabadban, túrázás, séta, futás. A prosztatagyulladásos betegnél a szexuális élet irritálhatja a prosztatát és késleltetheti a gyógyulást.


close