A prosztatamegnagyobbodás szövődményei

A prosztata megnagyobbodása több okból is bekövetkezhet, van azonban egy jóindulatú kórkép, a benignus prosztata hiperplázia (BPH), amelynek következményei kezdetben hasonlóak a többi prosztatabetegség szövődményeihez, de amely nem rosszindulatú daganat miatt áll elő. Ám erre – az idősebb korban egyre gyakoribbá váló – betegségre is oda kell figyelni esetleges súlyosabb következményei, szövődményei miatt.

A prosztata kisméretű, kerekded nemi mirigy, amely a végbél előtt, a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A prosztata (dülmirigy) körülveszi a húgyhólyagból kivezető húgycső egy szakaszát.

Ha a prosztataállomány jó- vagy rosszindulatú daganatok, hiperplázia, hólyaghurut, esetleg akut vagy krónikus prosztatagyulladás (prostatitis acuta vagy chronica) következtében megnagyobbodik, akkor a húgycső összenyomódik. Így közvetlen következményként gyakori vizelés, illetve vizelési nehézségek léphetnek fel. A folyamatok előrehaladásakor viszont akár teljes vizelési képtelenség is kialakulhat.

BPH – Benignus prosztata hiperplázia

Létezik az említettek közül egy külön kórkép is, amelyet (jóindulatú) prosztata megnagyobbodásnak – benignus prosztata hiperpláziának, BPH-nak – nevezünk. A latin név mutatja, hogy önállóan kezelendő jelenségről van szó.

Minthogy a megnagyobbodás és a következményeként előálló vizelési nehézségek még nem jelentik azt, hogy BPH-ban szenvedünk – ezért a súlyosabb, például daganatos kórképek kiderítése érdekében mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, ha ilyesmit észlelünk magunkon. Ha BPH-ban szenvedünk, akkor tehát egy jóindulatú betegségről van szó, amelyet nem daganat vagy fertőzés vált ki, ugyanakkor oda kell figyelni erre – az életkor emelkedésével egyre gyakoribbá váló – betegségre.

Gyakori vizelési inger

Ez a kórkép is – akárcsak a prosztatával kapcsolatos prosztatával kapcsolatos egészségügyi problémák döntő része – szintén gyakori vizeléshez vezethet, illetve hirtelen minden előjel nélkül előálló vizelési ingert is kiválthat. Éjszaka felébredhetünk emiatt, vagyis a BPH hosszabb távon alvászavarokat is kiválthat. A vizelet nehezebben indulhat, illetve vékonyabb, meg-megszakadó vizeletsugár és a vizelet elcsöpögése is előfordulhat. Később azonban súlyosbodhatnak a problémák.

Miközben az inkontinencia (vizelettartási problémák) vagy gyakori vizelési ingerek kínozzák a betegeket, az érintettek gyakran nem tudják a húgyhólyagjukat teljesen kiüríteni. Ezért a vizelet pangani kezdhet, fertőzések alakulhatnak ki, és húgyhólyaggyulladás is bekövetkezhet – ennek tünete a véres vizelet lehet.

BPH szövődményei

Ha nem foglalkozunk a BPH-val, a szövődmények közé tartozhat a vesemedence tágulata (mindkét oldalon). Emiatt viszont akár veseelégtelenség is kialakulhat – igaz, újabban nem túl gyakori az ilyen okból előálló kórkép. A BPH miatt húgyhólyagkövek is keletkezhetnek, de előfordulhat a teljes vizelési képtelenség, ami nagyfokú fájdalommal is járhat. Az ilyen helyzet azonnali beavatkozást (katéterezést) igényel.

Többféle gyógyszert lehet bevetni a prosztata megnagyobbodásának kezelésére. Ezek közé tartoznak az alfa-receptor blokkolók. Alkalmazásukkal ugyanakkor a vérnyomás csökkenhet. Van olyan gyógyszer is, amely a prosztata nagyságát csökkenti, ennek viszont ritka mellékhatása lehet a szexuális élet zavara.

Ha a prosztata megnagyobbodását daganat okozza, és más megoldás már nincs, vagy a megnagyobbodás már olyan méretű a BHP esetében is, hogy a vizelet elakad, akkor többféle műtéti eljárással operálják meg a dülmirigyet, illetve távolítják el azt. Ha ugyanis a vizelési akadály tartósabbá válik, károsodhat a hólyagfal és a vese is – a fájdalomról nem is beszélve.

BPH műtét szövődményei

A műtétek következményei szintén hasonlóak lehetnek: inkontinencia (vizelettartási probléma), merevedési zavar, impotencia, illetve retrográd ejakuláció (ilyenkor az ondó a húgyhólyag felé halad, ami később húgyhólyag-gyulladáshoz is vezethet).

A viszonylag kisebb méretű prosztaták esetében úgynevezett TURP-műtétet alkalmaznak. Ilyenkor a húgycsövön át juttatják be a prosztatába a kamerás készüléket, a rezektoszkópot, amellyel „leszeletelik” a megnagyobbodott szöveteket. Az ilyen műtét nyomán esetleg az úgynevezett TUR-szindróma léphet fel, amely zavartságot, hányingert, szapora szívverést, a vizelet kiválasztás zavarát és sárgaságot okozhat. A szindróma oka, hogy a TURP-műtét során a hólyagöblítő folyadékból túl sok szívódik fel a szervezetben. http://prosztata-gyulladas-tunetei.hu/a-turp-mutet

A felmérések ellentmondóak arról, hogy hány férfinél lép fel prosztataműtét után vizeletcsöpögés, vizelettartási nehézség, inkontinencia. Az adatok azt mutatják, hogy a műtét után fokozatosan javul a helyzet. Az inkontinencia előfordulása töredékére csökkenhet, az esetek kis százalékában fordulhat elő a műtét utáni második évben. Ám a szexuális együttlét közbeni vizeletcsöpögés a legújabb felmérések szerint sokkal több műtéten átesett férfit érinthet, mint azt korábban hitték.


close