Éjszakai vizelés

Az éjszakai vizelés hátterében számos ok állhat, melyek közül több nem igényel semmilyen beavatkozást. Éjszakai vizelést okozhat a lefekvés előtti vagy éppen éjszakai folyadékbevitel, kiváltképpen, ha ezek alkohol- vagy koffeintartalmú italokat foglalnak magukba.

Mind az alkohol, mind a koffein diuretikus hatású, vagyis fokozza a vese működését, ezáltal nagyobb mennyiségű vizelet termelődik.

Számos gyógyszer is diuretikus hatású, ezek közül legismertebbek a diuretikumok, amelyeket éppen a szervezet folyadékmennyiségének a csökkentésére, vagyis a vizelet mennyiségének növelésére alkalmaznak, változatos kórképekben (szívbetegségek, magas vérnyomás betegség, stb.).

Hasonló hatású gyógyszer még többek között a hangulatzavarok kezelésében használt lithium is.

Az éjszakai vizelés lehetséges okai

Az éjszakai vizelés hátterében anyagcsere betegségek is állhatnak, mint a cukorbetegség vagy a vízháztartás zavarával összefüggésben álló diabetes insidipus.

A szívelégtelenség bármely formájának egyik kísérő tünete lehet az éjszakai vizelés, csakúgy, mint ahogyan az az alvászavarok egyik velejárója (inszomnia, obstruktív alvási apnoe) is.

A veseműködés akut vagy krónikus elégtelensége a vizeletmennyiség megnövekedését okozhatja, amely jelentkezhet éjszakai vizelés képében.

Az alsó húgyutak bármely megbetegedése okozhat éjszakai vizelési ingert, mivel ezek általánosan gyakori vizelési ingert váltanak ki, amely éjszaka is jelentkezik. Ezek közé tartoznak a fertőzés által kiváltott betegségek (húgycső- és húgyhólyaggyulladás, ezen utóbbi másik neve a hólyaghurut), illetve férfiaknál a prosztata megbetegedései (akut vagy krónikus prosztatagyulladás, jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, prosztatarák).

A húgyhólyag illetve a medencefenék izmainak gyengülése inkontinencia kialakulásához vezet, amely éjszakai vizeletcsepegést, akarattól független vizeletürítést okozhat.

Az éjszakai vizelés sajátos típusa

Az éjszakai vizelés speciális formája, mikor a beteg nem ébred fel a vizelési ingerre, hanem a vizelés álmában következik be. A fenti okoktól eltérően ebben az esetben valamilyen lelki történés áll a háttérben, és leginkább olyan gyermekeknél figyelhető meg, akik megelőzően már szobatiszták voltak (gyakori okok lehetnek: kistestvér születése, szülők válása, környezetváltozás, stb.).


close