Véres sperma

Ijesztő, de viszonylag ritka tünet a véres ondó, orvosi nevén a haematospermia. A problémát sokszor különböző urológiai betegségek okozzák, gyakran a prosztata gyulladása.

A prosztata a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. A húgyhólyag alapja és a medencefenéki izomzat között elhelyezkedő, gesztenye nagyságú, barnás színű, mirigyes szerv.

Kivezető csöve, az ondóvezetékhez hasonlóan, a húgycsőbe nyílik. A prosztata és az ondóhólyag váladékára egyaránt szükség van a hímivarsejtek mozgásához és anyagcseréjéhez.

Prosztataproblémák és a sperma

A prosztata izmainak összehúzódása folyadékot présel ki ejakuláció közben, ez a folyadék az ondó része. Emiatt a prosztata problémái tüneteket okozhatnak a spermában is. Leginkább a prosztata gyulladása – esetleg prosztatadaganat – okozza a haematospermiát, azaz vér megjelenését a spermában.

Akut és krónikus prosztatagyulladás

A prosztatában kétféle gyulladás alakulhat ki. Az akut gyulladás hirtelen jelentkező, erős fájdalommal jár, így a beteg azonnal orvoshoz fordul. A krónikus gyulladásnál ezzel szemben a tünetek enyhébbek, lassan alakulnak ki, bizonytalan jellegűek. A karakteres, egyértelmű panaszok és gyakran a fájdalom hiánya miatt a beteg gyakran későn kerül orvoshoz. Az egyik jellemző tünet, ami miatt sokan felkeresik az orvot, a véres ondó, bár ez a probléma az esetek egy részében valószínűleg rejtve marad.

További információk a prosztatagyulladás típusairól

Krónikus prosztatagyulladás

A krónikus prosztatagyulladás azonban viszonylag gyakori betegség, ami mindenképp orvosi ellátást igényel. A gyulladás hátterében legtöbbször bakteriális fertőzés áll, amelyet hosszan tartó antibiotikus kezeléssel lehet gyógyítani. Az elhanyagolt, nem kezelt gyulladás életveszélyessé válhat, tályog, vizelet sipoly is kialakulhat.

A kezelés hosszadalmas, nehéz folyamat, a teljes gyógyulás elérése annál nehezebb, minél később fedezik fel. Általában 6-12 hét antibiotikus terápiából áll, kiegészítő kezelésként pedig gyógyteákat, tökmagolajat, szükség esetén a vizeletürülést segítő gyógyszereket alkalmaznak. Rendszerint szükség van némi életmódbeli változtatásokra is, lehetőség szerint kerülni kell a hosszú ülést, a kerékpározást, az erősen fűszeres ételeket és az alkoholt.


close