Prosztata

A prosztata, más néven dülmirigy, a férfiaknál a húgyhólyag és végbél között található részen, a hímvessző tövénél elhelyezkedő páratlan szerv, amely egyaránt körülöleli a húgyhólyag nyaki részét és a húgycső kezdeti szakaszát.

Az alábbiakban a prosztata felépítéséről ejtünk szót, és bemutatjuk a prosztata megnagyobbodás lehetséges okait, megelőzésének módját, illetve tüneteit.

A prosztata felépítése

A prosztata állománya kötőszövetből, simaizomból és mirigyállományából áll. A prosztata mirigyei váladékot termelnek, amely az ejakuláció során a húgycsőbe kerül, s ott keveredik az ondóhólyag váladékával.

férfi medence metszete

A váladék biztosítja a hímivarsejtek élet- és megtermékenyítő képességét a benne lévő szénhidrátokkal, enzimekkel, ásványi anyagokkal és más összetevőkkel.

Bővebben erről: a prosztata felépítése

A prosztata megnagyobbodása és következményei

A tömör prosztata a végbélen át tapintható ki. Megduzzadása, amely bizonyos fokig az életkorral együtt jár, leszűkítheti a dülmirigyen áthaladó húgycső átmérőjét, a prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfiak ezt vizeletürítési panaszok formájában észlelhetik.

A férfiak életkorának előrehaladtával és az abból adódó megváltozott hormonok következtében a prosztata is növekedhet bizonyos mértékig, ez viszont nem jelenti azt minden esetben, hogy vizelési problémák lépnének fel.

A prosztata megnagyobbodása kiváltotta erőltetés következtében vastagabb lehet az izomzat, hegesedés képződhet a hólyag falán, és lecsökkenhet a kontrakció képessége. Ennek következtében vizeletpangás alakulhat ki, amely a vesét elérve a vese funkciójának csökkenését is okozhatja. Ezáltal fertőződhet a vizelet, s fokozott kőképződés is fennállhat.

A prosztata megnagyobbodás megelőzése

A prosztata megnagyobbodásának megelőzésére számos lehetőség létezik. A szerv rendszeres kiürítése pozitív hatással van, így az aktív nemi élet megelőző és terápiás hatású lehet. A megelőzésben szintén fontos szerepet játszik a monogám párkapcsolat, a tudatosan összeállított étrend és a rendszeres testmozgás is.

A táplálkozás terén szükséges tudatosság leginkább az alkohol – főleg – a tömény szeszek kerülését jelenti, de a csípős ételek is csak mértékkel fogyaszthatók. Az étrendben fontos szerepet játszanak a telítetlen zsírsavak – főként olajos magvak és tengeri halak formájában. Emellett a tökmag, a kisvirágú füzike is jótékony hatással lehetnek a prosztatára.

A prosztata megnagyobbodásának kockázata a férfiak 50. életéve után jelentősen nőhet. Ettől az életkortól – a fentiek mellett – óriási szerepet kapnak az urológiai szűrővizsgálatok –, optimális esetben évente.

A prosztata megnagyobbodás tünetei

Vizeletürítési problémák esetén a prosztata-megnagyobbodás gyanúja is szóba jöhet. A tünetek jellegzetesek, gyakran előfordulhat sürgető vizelési inger, nehéz vizeletürítés, vizeletelakadás, a vizelet szakaszos lehet, utócsepegés alakulhat ki.

Akut prosztatagyulladás alatt előfordulhat hidegrázás, láz, gát- és deréktáji fájdalom, a herékbe sugárzó fájás. Ezzel szemben a krónikus gyulladás tünetei nem jelentkeznek ennyire erőteljesen.

A prosztata megnagyobbodás lehetséges okai és kezelése

A gyulladást olyan baktériumok is okozhatják, amelyek nemi úton terjednek. Emiatt számít kockázati tényezőnek a szexuális partnerek gyakori váltogatása. Prosztatagyulladást okozhat még húgyúti fertőzés. A legtöbb esetben kórokozót nem találnak. A panaszok kivizsgálása a legenyhébb tünetek felbukkanása során is elengedhetetlen – főleg, hogy sikerüljön kizárni a rosszindulatú elváltozásokat.


close