A férfi inkontinencia kezelése

Az inkontinencia kezelése függ a probléma típusától és súlyosságától, az életmódtól, de általában egyszerűbb kezelési lehetőségekkel kezdődik. Néhány embernél elegendő a vizelet ürítését szabályozó izmok erősítése, míg másoknál gyógyszerre, vagy esetleg műtétre kerül sor.

Az alábbiakban a férfi inkontinencia különböző kezelési lehetőségeiről olvashat.

Egyes férfiaknál elegendő a húgyhólyag körüli izmok erősítése, amellyel meghosszabbítható két vizeletürítés között eltelt idő hossza. A Kegel-gyakorlatok segítségével erősíthetők a kismedencei izmok, amelyek segítenek abban, hogy a vizeletet a húgyhólyagban tartsuk. A Kegel-gyakorlatok végzése fontos eleme lehet az inkontinencia kezelésének.

Képzeljük el, hogy vissza akarjuk tartani a vizeletet vagy a székletet. Ha ilyenkor a hímvessző kicsit összehúzódik a test felé, akkor megtaláltuk a helyes izmokat. Ne szorítsunk össze más izmokat, és ne tartsuk vissza a lélegzetünket. Feszítsük meg a kismedencei izmokat, majd számoljunk háromig. Ezután lazítsunk, szintén háromig számolva. Végezzük el ezt egymás után akár 10-szer. Először fekve végezzük a gyakorlatot, mert így nem kell dolgozni a gravitáció ellen.

Gyógyszerek

Néhány gyógyszer gátolja a kóros idegi sejteket, amelyek a hólyagot arra késztetik, hogy nem megfelelő időben ürítsen. Más gyógyszerek lassítják a vizelet termelését, vagy csökkentik a prosztata méretét.

Az inkontinencia kezelésére gyakran alkalmaznak alfa-blokkolókat, 5-alfa reduktáz gátlókat, görcsoldókat vagy imipramine hatóanyagú gyógyszereket.

Sebészi kezelések

A sebészi kezelések segíthetnek az idegi károsodás okozta inkontinencia kezelésében. A különböző inkontinencia típusok eltérő műtéti kezeléseket igényelnek, amely lehet például mesterséges záróizom beültetése, a hólyag felfüggesztése, töltő anyagok beinjekciózása stb.

Ha a húgyhólyag nem működik, vagy eltávolítják, akkor a vékonybélből is ki lehet alakítani egy tartályt a vizelet tárolására, vagy katéter beültetésével lehet a vizeletet üríteni.


close