PSA-érték prosztataműtét után

A PSA-szint akár betegség nélkül is megemelkedhet, míg a magasabb érték jelezhet gyulladást, illetve daganatos elváltozást is.

Prosztata műtét az előrehaladott stádiumban lévő, gyógyszeres kezelésre nem reagáló, szövődményeket és esetleg teljes vizeletelakadást kiváltó prosztatamegnagyobbodás esetén szükséges.

Ekkor a prosztata teljes vagy részleges műtéti eltávolítását javasolhatja az orvos a betegnek. Hogy mikor van szükség műtétre, annak egyik előrejelzője a PSA-érték.

A PSA-vizsgálat

A szervezet PSA (prosztata specifikus antigén) szintjét vérvétel során lehet megállapítani. A prosztatavizsgálat fontos része a PSA vérben kimutatható koncentrációjának megállapítása, mert a szervezetben kizárólag a prosztata termeli ezt a fehérjét, következésképpen a PSA-szint, pontosabban értékének növekedése közvetlen összefüggésben állhat e szerv nagyságával.

PSA-értékek

A PSA-szint normálértékének 3-4 ng/ml-es eredmény számít, de ez akár betegség nélkül is megemelkedhet 10 ng/ml-ig. A 10-25 ng/ml közötti érték gyulladást jelezhet, de daganatot is jelezhet, míg 25 ng/ml fölött nagy eséllyel rákra utal. Teljes prosztataeltávolító műtét után elméletileg nem mérhető a PSA-szint: ha értéke mégis magasabb, mint 0 ng/ml, akkor valamilyen prosztataszövet visszamaradt.

PSA-értékek prosztataműtétet követően

A részleges eltávolítás után pedig értelemszerűen részleges csökkenése mutatható ki. Ezért a beavatkozás után is rendszeresen ellenőriztetni kell a PSA-szintet, emelkedése ugyanis újbóli kockázatokat jelezhet: a visszamaradt szövet akár jóindulatú, akár rosszindulatú növekedésnek indulhat, illetve fertőzése, gyulladása is bekövetkezhet.


close