Prosztata betegségei

A prosztata betegségei közül hármat ismertetünk. A prosztata-megnagyobbodáson túl tipikusnak számító prosztata betegség lehet a prosztatagyulladás és a prosztatarák. Amíg a prosztata jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad.

Az alábbiakban a prosztata betegségeiről olvashat részletesen – többek között a prosztata megnagyobbodásról, a prosztatagyulladásáról, és a prosztatarákról.

Prosztata megnagyobbodás

A prosztata-megnagyobbodás (BPH) jelentősen befolyásolja a beteg mindennapjait, de betegség kezelhető.

A prosztata-megnagyobbodás nehézkesen induló vizeletürítéssel jár, erőlködés árán is csak akadozva, lassan, kis sugárban távozik a vizelet. A gyakori vizelési inger ellenére, amely akár éjjel is jelentkezhet, alkalmanként csak kis mennyiségű vizelet távozik.

A fenti tüneteket obstruktív (összenyomatásos) tüneteknek nevezzük. A vizelet távozása annál nehezebben sikerül, minél nagyobb a prosztata, hiszen az a húgyhólyagból eredő húgycsövet annál inkább összenyomja. Így az összeszűkült húgycsövön keresztül egyre nehezebben ürül a vizelet.

Az obstruktív tüneteken kívül megkülönböztethetünk irritatív tüneteket. Ilyen például az inkontinencia, vagyis az elcseppenő vizelet, és a hirtelen, erős vizeletürítési inger.

Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás tüneteinek helye és jellege általában nem pontosan meghatározható. A legtöbbször enyhe fájdalom, kellemetlen érzés jelentkezik az alhas, keresztcsont, gát, vagy here tájékán.

Ezen kívül jellegzetes panasz a szexuális élet zavara, mint például fájdalom magömléskor, a merevedés minőségének romlása, csökkenő nemi vágy, illetve az energiahiány.

Prosztatarák

A prosztatarák sokszor nem jár egyértelmű panasszal, ha mégis jelentkezik valamilyen tünet, az általában a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra hasonlít.

A kezdeti prosztatarákot különböző vizsgálatok során is felfedezhetik. Például fény derülhet rá prosztata-megnagyobbodás (BPH, benigus prostata híperplasia) miatt végzett biopszia során is. Ebben az esetben a szövettan eredményeiből állítják fel a prosztatadaganat diagnóziság. A tünetek ebben az esetben sem a daganat által kiváltott panaszok, hanem az eredeti betegség, a prosztata megnagyobbodása okozza őket.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodásához hasonló tüneteket produkál a prosztatadaganat is, ha a daganat eredete a prosztata azon részén található, amely a húgycsövet körülveszi. Ezek a panaszok már korai stádiumban is jelentkeznek: például gyakori vizeletürítési inger, vizelés közbeni diszkomfort-érzés, a szexuális élet zavara, illetve a sperma minőségének változása.

Ha a daganat nagyobb méretű, az általa okozott tünetek is könnyebben felismerhetők. Ezek általában vizeletürítéshez, vizelési ingerhez kapcsolódó panaszok, mint a gyakori éjszakai vizelés, vagy a vizelés végén jelentkező vizeletcsepegés.


close