Mi is az a PSA?

A PSA a prosztata specifikus antigén, amely valójában egy, a prosztata szövetében termelődő fehérje. Emelkedése jelenthet prosztatabetegséget, de nem szabad azonnal a legrosszabbra gondolunk.

Az alábbiakban a PSA jelentéséről, kimutatásáról olvashat részletesen.

Mit mutat a PSA?

A PSA egy fehérje, amelyet a szervezetben csakis a prosztata termel. Vérből mutatható ki, akár egy otthon elvégezhető teszttel is. A PSA magas szintje jelezheti bizony betegségek, a prosztata-megnagyobbodás, vagy a prosztatarák kialakulását. Tudnunk kell azonban, hogy a megemelkedett érték nem jelenti feltétlenül azt, hogy azonnali beavatkozásra van szükség. Vannak ugyanis olyan (rákos) prosztatabetegségek is, amelyek egyáltalán nem befolyásolják a páciens életét, annak időtartamát sem rövidítik le.

A normál PSA-érték

A 3-4 ng/ml-es PSA-szint számít normálértéknek, de 10 ng/ml-ig akár betegség nélkül is megemelkedhet. A 10-25 ng/ml közötti érték lehet gyulladás, de a ráknak is nagy a valószínűsége. 25 ng/ml fölött (az érték lehet százas, ezres nagyságrendű is) szinte biztosan a rák jele. Ha 4 ng/ml-es PSA-szint, 1:4-hez az esélye a prosztatarák kialakulásának. Amennyiben ez az érték meghaladja a 10-et, 50 százalékra ugrik a tumor kifejlődésének kockázata.

Az új eredmények szerint maga az érték kevesebbet mond el, mint az érték változása. Ha 4 ng/ml alatti a PSA-szint, de emelkedést mutat, nagy az esélye a betegségnek. Csupán a PSA-szint alapján soha nem javasolnak, vagy határoznak meg kezelést, további vizsgálatokra, transzrektális ultrahangra vagy biopsziára van szükség. Ennek eredményét a Gleason-skálán értékelik, az 5-6 eredmény lassan, a 8-10-es agresszívan növekvő rákot mutat. A 7-es értéknél további szövetvizsgálatokat rendelnek, és ez alapján jelölik ki a terápiát. 10-nél kisebb PSA-szint és 6 alatti Gleason-szám esetén a legjobb megoldás a gyakori (háromhavi) szűrővizsgálat.

A végleges diagnózist csak a szövettani vizsgálat eredménye adhatja meg. Amennyiben radikális prosztataműtétre kerül sor, számíthatunk rá, hogy utána a PSA-szint normalizálódik. Újbóli emelkedése utalhat a daganat kiújulására.

További, ajánlott tartalmunk: PSA-érték prosztataműtét után

Hamis PSA-érték?

A legfrissebb kutatások szerint a PSA-szint leginkább a daganat növekedésére utal. A teszt ellenzői arra hívják fel a figyelmet, hogy egyes tumoros prosztata-megbetegedések esetében a kezelés egyáltalán nem növeli a várható élettartamot, míg a felesleges kezelésnek lehetnek nem kívánt mellékhatásai, például inkontinencia vagy impotencia. Gyanú esetén mindenképpen forduljunk szakorvoshoz!


close