5 prosztata tévhit

A prosztatarák nem gyógyíthatatlan betegség, nem csak az idősebb korosztálynál jelentkezik, és ha lassan is fejlődik, egyáltalán nem jelenti, hogy ne okozna problémát. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket a prosztatáról.

Tények és tévhitek váltogatják egymást az internetes fórumokon a prosztata betegségeivel, elsősorban a prosztatarákkal kapcsolatban.

Rövid összefoglalónkkal rendet teszünk a fejekben, és összegyűjtjük a leggyakrabban elhangzó tévedéseket a témáról.

1. A prosztatarák az idősek betegsége

Az első és legfontosabb, hogy a prosztata nem kizárólag az idős emberek problémája. Tény, hogy az életkor előrehaladtával a daganat kifejlődésének valószínűsége egyre nő, – ez egyébként a legtöbb rákos megbetegedésre igaz – viszont nem jelenti azt, hogy fiatalabbaknál nem alakulhat ki. Sajnos sok esetben már a harmincas éveikben járó embereknél is kimutatható.

2. A prosztatarák fáj

Ha nincsenek fájdalmaink, akkor nincs baj a prosztatánkkal? Újabb tévedés! A kevés onkológiai betegség egyike ugyanis a prosztatarák, amely az esetek többségében szinte semmilyen tünettel nem jár. Korai stádiumban szinte alig érezhet valamit a beteg, viszont minél később diagnosztizálják, annál inkább romlanak a gyógyulás esélyei.

3. A prosztatarák nem öröklődik

Sokan hiszik azt is, hogy a prosztatarákra való hajlam nem öröklődik, de sajnos ez sem igaz: azoknál a férfiaknál, ahol a családban már előfordult prosztatarák, nagyobb az esélye a daganatnak.

4. A sok szex prosztatarákot okoz

A rendszeres nemi életről viszont nem kell lemondanunk csak azért, mert félünk a prosztataráktól. Sokáig tartotta magát a nézet, hogy a rendszeres ejakuláció növeli a prosztata megbetegedésének lehetőségét, mára viszont már megcáfolták a kettő közötti összefüggést.

5. A prosztatarák kezelése impotenciát okoz

A szexualitással összefüggő másik tévhit, hogy a prosztatarák kezelése impotenciát okoz minden esetben: van ugyan rá példa, hogy a kezelés merevedési zavarokat eredményezett a páciensnél, ez azonban távolról sem igaz minden kezeltre.


close