Hogy készüljön a TURP műtétre?

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás sebészi kezelésének leggyakoribb módja a transzuretrális prosztata rezekció, angol mozaikszóval a TURP-műtét.

Magyarországon átlagosan 8000 ilyen beavatkozást végeznek évente, előnye, hogy kicsi a sebfelszín, ezért a beteg gyorsan gyógyul, hamar otthonába bocsátható.

A beavatkozást általános altatásban vagy epidurális érzéstelenítést követően végzik. A húgycsövön keresztül felvezetik a száloptikás készüléket, majd egy hurok segítségével szeletenként távolítják el a megnagyobbodott prosztata állományt. A beavatkozás végeztével katétert helyeznek a húgycsőbe, hogy a sebfelszín ne fertőződjön be, és a vizelet akadálytalanul távozzon. 3-5 nap elteltével, a katéter eltávolítása után a betegen gyógyultan távozhat. A kimetszett szövetdarabokból szövettani vizsgálat végezhető a rákos folyamatok kizárására.

Műtét előtti teendők

A beavatkozás különösebb előkészületet nem igényel, de néhány általános szabályt itt is érdemes betartani. A műtét előtti hetekben konzultáljon orvosával, ha véralvadásgátló szereket (warfarin, clopidogrel) vagy rendszeres fájdalomcsillapításra ún. nem-szteroid gyulladásgátlókat (pl. aspirin, ibuprofen, naproxen, stb.) szed, mivel ezek használata fokozhatja a műtét alatti vérzés kockázatát. Önállóan soha ne változtasson gyógyszereinek adagolásán, mindig kérdezze meg kezelőorvosát, vagy háziorvosát.

A műtét előtti éjszakán pihenje ki magát, időben feküdjön le aludni. Éjfél után már ne egyen és ne igyon semmit, a reggeli gyógyszereit is csak egy korty vízzel nyelje le. Ezek közül is csak azokat a gyógyszereket vegye be, amelyeket az urológusával vagy az altatást végző orvossal megbeszélt.

Érdemes beszerezni valamilyen enyhe hatású, természetes alapú hashajtót, melynek segítségével rendezni tudja emésztését a műtét után.

Kérjen segítséget a rehabilitációs időszakra

A beavatkozás ugyan nem túlzottan megterhelő, de szüksége lesz segítségre az elkövetkezendő napokban. Már jó előre szervezze meg, hogyan fog hazajutni a kórházból, kérje meg ismerősét, családtagját, hogy menjen el Önért és szállítsa otthonába. Ha egyedül él, akkor kérjen meg valakit, hogy az otthon töltött első napokban legyen segítségére a házimunka elvégzésében is.

Készüljön fel arra, hogy a műtétet követő hetekben munkaképessége csökken, napi tevékenységeit, feladatait másnak kell ellátnia. Előreláthatólag 2-6 hét a lábadozás ideje, erre az időszakra kell megszerveznie a helyettesítését.


close