Prosztatamegnagyobbodás

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH, benignus prostata hyperplasia,) számít a leggyakoribb urológiai megbetegedésnek, kialakulása – egyes elméletek szerint – természetes életkori sajátosságnak is tekinthető.

A prosztata fejlődése

A prosztata a férfiak születésekor borsónyi méretű, növekedése a serdülőkorban indul be, hogy amikor szexuálisan aktívvá válik a férfi, elérje végleges – szelídgesztenye nagyságú – méretét.

Mire a férfiak betöltik a 40-50 éves kort, a prosztata újra megnőhet, és kialakulhat a prosztata-megnagyobbodás, amely tulajdonképpen daganatot jelenthet, ám a jóindulatú lefolyás – a prosztata növekedésén túl – más hatást nem vált ki, s főképp nem képez áttéteket.

A prosztata felépítése és a prosztata-megnagyobbodás lehetséges oka

A prosztatának erős, nem flexibilis kötőszövetes külső tokja van. A prosztata növekedése miatt később szűkül a húgycső, s ez felelős a prosztata-megnagyobbodás tüneteiért. A prosztata-megnagyobbodás kialakulásának okai orvosilag jelenleg még nem teljesen tisztázottak. A legelfogadottabb feltételezés szerint az életkor előrehaladtával változik a prosztatát alkotó sejtek egymáshoz való viszonya. A korábbi egyensúly megbomlik, s ez vezet a sejtek számának növekedéséhez.


close