Étkezés és prosztatarák

Férfiaknál az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a prosztatát érinti. Ilyen esetben a gyógyulásban a kemo- és radioterápia mellett fontos szerep jut a megfelelő étrend kialakításának is.

Milyen táplálkozási alapelveket kell figyelembe venni a prosztatarákban szenvedőknek – a következőkben erről informálódhat.

A daganatos megbetegedésben szenvedők szervezete nagy igénybevételnek van kitéve. Az immunrendszer sejtjei próbálják a rákos sejteket elpusztítani, miközben a többi sejt azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb regenerálódjon. Emellett meg kell küzdeni a gyógyszerek és a sugárterápia kellemetlen mellékhatásaival is. Ilyen körülmények között a szervezetnek minden segítségre szüksége van. Ennél fogva nagy szerepet kap a megfelelő, vitamindús táplálkozás is.

Prosztatarák diéta

A prosztatarák diéta egyik alapvető szabálya, hogy mértéktartóan és változatosan kell étkezni. Mindig csak annyi ételt szabad elfogyasztani, amennyit az éppen aktuális étkezés megkíván. A táplálék-kiegészítőket is a helyükön kell kezelni, nem helyettesítik az egészséges életmódot.

Kerülje az egészségtelen étkezési szokásokat!

Minthogy az étkezés örömet kellene jelentsen, ezért elsőként a káros étkezési szokásokat kell elhagyni, ilyen például a telített zsírsavak és a finomított cukrok használata. Ezekkel párhuzamosan, fokozatosan kell bevezetni a kívánatos változásokat. Érdemes azzal kezdeni, ami egyébként sem jelent nehézséget vagy könnyen elfogadható, és így haladni a teljes életmódváltás felé.

Az étrend alapját a magas rosttartalmú, tartós jóllakottság-érzetet adó élelmiszerek adják. Ilyen a burgonya, a rizs, a barnarizs, a tészta és a kenyér. Ez utóbbiak között is keresni kell a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket.

A zsír és a telített zsírsavakat tartalmazó margarinok kerülendők. A vörös hús fokozza a prosztatarák kialakulásának kockázatát, ezért inkább szárnyasokat érdemes fogyasztani, azt is bőr nélkül, párolva vagy sütve. A hússzegény étrend jól kiegészíthető halak fogyasztásával. Konyhatechnikai módszerek közül itt is kerülni kell a bő zsírban sütést.

Gyümölcs- és zöldségfogyasztás

Naponta legalább 3-5 adag zöldséget és gyümölcsöt kell elfogyasztani. Egy adag kb. egy tenyérnyi mennyiségnek felel meg, átlagban 80g. Különösen ajánlott a brokkoli, a karfiol és a káposzta, illetve a likopinban bővelkedő paradicsom, valamint a C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsök és a leveles, zöld növények fogyasztása. A sózással, savanyítással tartósított élelmiszereket kerülni kell.
Javasolt az alkoholfogyasztás mérséklése, de alkalmanként egy pohár vörösbor megengedett. Jótékony hatású az antioxidánsokban gazdag zöld tea, illetve a 2-3 liter folyadék elfogyasztása naponta.


close