Prosztata biopszia

Prosztata biopszia, azaz mintavétel akkor szükséges, ha a prosztata tapintásos vizsgálata és a magasabb PSA-érték alapján felmerül a prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedésének (prosztatakarcinóma, prosztatarák) gyanúja. Vizsgálattal ez megerősíthető vagy kizárható.

Jelenleg a prosztata biopszia számít a legelfogadottabb és legelterjedtebb módszernek a prosztatarák diagnózisának megállapításához.

A prosztata biopszia menete

A prosztata biopsziát vérvétel előzi meg a beteg véralvadási képességének felmérése érdekében.

A prosztata biopszia a végbélen át történik ultrahangos vizsgálófej segítségével, vagy az urológus behelyezi az ujját, és így tájékozódik. Az eltávolított minták száma egyénenként változó lehet: a legtöbbször 6-12, hosszú tűvel vett mintára van szükség.

A prosztata biopszia lehetséges szövődményei

A prosztata biopszia után enyhén véressé válhat a vizelet, a végbélből vér szivároghat. Ezek ugyanakkor megszűnnek egy napon belül, egészséges véralvadási értékek mellett.

A prosztata gyulladás a prosztata biopszia leggyakoribbnak számító, lehetséges szövődménye, magas lázzal és vizelési nehezítettséggel járhat. Ezeket ajánlatos kórházban speciális gyógyszerekkel, illetve módszerekkel ellátni.


close