Prosztata túltengés

A prosztata túltengés idősebb korban jelentkezik. Ilyenkor gyakran erősen megnagyobbodik a prosztata és prosztata-hipertrófia alakul ki.

A prosztata-megnagyobbodása gyakori panasz

Férfiaknál a prosztata megnagyobbodása (BPH) a leggyakrabban előforduló urológiai probléma. Vannak olyan vélemények, miszerint a prosztata megnagyobbodása egy adott kor felett természetesnek számít.

A prosztata újszülötteknél csupán borsószem nagyságú. Serdülőkor során kezd el növekedni. Felnőtt korra, az aktív szexuális élet kialakulásának idejére szelídgesztenye nagyságú lesz. Később, 40-50 éves kor körül alakulhat ki a prosztata megnagyobbodása.

Ez valójában daganatot jelenthet. Azonban egyetlen következménye jóindulatú daganat esetén a prosztata növekedése, áttéteket sem okoz.

Miért alakul ki panasz a prosztata megnagyobbodásakor?

A prosztata növekedése azért okoz prosztata megnagyobbodásra jellemző tüneteket, mert méretének változása miatt a húgycső szűkül. A prosztatát erős, kötőszövetes tok veszi körül.

A prosztata megnagyobbodásának okát egyértelműen még nem határozta meg az orvostudomány. A leginkább helytállónak tartott elgondolás szerint érettebb korban a prosztata sejtjeinek viszonya megváltozik, és az egyensúly felbomlása a sejtszám növekedését eredményezi.


close