Vizelési problémák

A vizelési problémák hátterében számos kiváltó ok állhat, melyek lényegében hasonló tüneteket okoznak. A húgycső és a húgyhólyag gyulladása mindkét nemnél hasonló panaszokkal jár (irritatív tünetek).

A továbbiakban a különböző vizelési problémákat mutatjuk be – így például a vizelettartás nehézségét, az obstruktív és irritatív vizelési zavarokat.

Az inkontinencia, azaz a vizelettartási nehézség

Az inkontinencia, vagyis a vizelettartás nehézsége, a húgycső záróizmainak, a húgyhólyag-izomzat problémáink, illetve a központi idegrendszer betegségeinek tünete lehet. Általánosságban az időskori problémák egyikének tekinthető, amely az előrehaladott életkor miatti általános izomtónus-csökkenésre vezethető vissza. Férfiaknál a prosztata eltérései tovább árnyalják a tünetek megjelenését, illetve a kiváltó okokat, ám az alapvető panaszok ez esetben is hasonlóak.

A vizelettartással kapcsolatosan férfiaknál általában kétféle tünetcsoportról beszélhetünk, melyek például a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás különböző stádiumaiban izoláltan, illetve később együtt is megjelenhetnek. Ezek az ún. obstruktív és irritatív vizelési panaszok.

Az obstruktív vizelési problémák

Az obstruktív zavarok a megnagyobbodott prosztata húgycsőre kifejtett megnövekedett nyomásából erednek, mely miatt a húgycső keresztmetszete csökken. Emellett szerepet játszik a húgycső prosztatán keresztül futó szakaszának megnövekedett izomtónusa is, összességében a húgycső megnövekedett ellenállása.

A vizelet nehezen indul, szakaszos sugárban, lassan ürül. A vizelet elcseppenése igen gyakori két vizelés közben, mely esetleg összetéveszthető az inkontinenciával. A vizelési nehezítettség daganatok jelenléte miatt is létrejöhet.

Nőknél a húgycsőben vagy a húgycső húgyhólyagból való eredésének közelében kialakuló daganat okozhat ilyen panaszt, míg férfiaknál leginkább a prosztata tumora állapítható meg, mint rosszindulatú daganat.

A teljes vizeletakadás, vagyis a vizelési képtelenség komoly problémára utalhat. Férfiaknál leginkább a prosztata túlzott megnagyobbodása okozza, de annak daganata, illetve az előbb említett lokalizációkban megjelenő húgyúti daganat mutatható ki okként férfiaknál, nőknél egyaránt.

A központi idegrendszer, főként a gerincvelő károsodása hirtelen fellépő vizelési képtelenséget okoz, legtöbbször egyéb tünetek kíséretében.

Az irritatív vizelési problémák

Az irritatív zavarok inkább a fájdalomhoz és a kellemetlen érzéshez kapcsolhatók. Az ok a húgycső és húgyhólyag belső falán található nyálkahártya izgalmára vezethető vissza, amelyet gyulladás, illetve a hólyag inkomplett ürülése vált ki.

Az irritatív panaszok közé tartozik az alsó húgyutak (húgycső, húgyhólyag) területén keletkező szúró, égető fájdalom, mely a derékba vagy a lágyéktájékba, az alsó végtagokba sugározhat. Ide sorolható a húgyhólyag állandó teltségének, nem teljes kiürülésének érzése, illetve a gyakori vagy állandó vizelési inger, melynek mértéke változó.

Olykor hirtelen lép fel, parancsolóan, gyakran akarattal nem befolyásolható azonnal vizelést, vagyis inkontinenciát okoz.

Ezen irritatív tünetek gyulladás talaján is létrejöhetnek, mely nőknél a húgycső- illetve a húgyhólyag gyulladásának képében alakul ki. Ilyenkor a húgycső és a húgyhólyag nyálkahártyájának vérbősége okozza a folyamatos izgalmi tüneteket. Férfiaknál a prosztata gyulladása is kimutatható lehet a háttérben meghúzódó okként.


close