Prosztata vizsgálat

A prosztata vizsgálat első lépése a rectalis digitalis vizsgálat, egy fizikális vizsgálat, amely során az urológus szakorvos megtapintja a beteg végbelén keresztül a prosztatát. A prosztata megtekintése ultrahangos módszerrel is történhet.

A továbbiakban megtudhatja, hogyan zajlik a prosztata vizsgálat, mi a PSA, illetve hogyan vizsgálható a prosztata a vizeletáramlás megfigyelésével, és mikor alkalmazandó az ultrahangos módszer.

A prosztata vizsgálat menete

Maga a prosztata vizsgálat úgy zajlik, hogy a beteg álló helyzetben előrehajol, esetleg oldalán fekszik felhúzott lábakkal. Az említett testhelyzetek biztosítják az orvos számára, hogy a végbélen keresztül megtapintsa a prosztatát. A vizsgálat nem fájdalmas, inkább kellemetlen kicsit. A vizsgáló orvos így döntő fontosságú információkat szerez a diagnózis felállításához.

A vérvétel és a PSA

Az orvos a vérvétel laboratóriumi eredményéből az általános állapotról is képet kap, egyes eltérések pedig az egyéb, eddig rejtett betegségekre is felhívhatják a figyelmet.

A vérvétel eredményének elemzésekor egy speciális fehérje, a prosztata specifikus antigén (PSA) mennyiségének meghatározása fontos a prosztatavizsgálat szempontjából: a PSA termelődése a szervezetben kizárólag a prosztata sejtjeiben megy végbe, vérben mérhető koncentrációja arányos a prosztata nagyságával.

A PSA értéke magasabb lehet a prosztatagyulladás, fertőzéses állapot, prosztatarák esetén, ám közvetlenül ejakuláció után is. Bizonyos kezelések és gyógyszerek csökkenthetik a PSA mennyiségét a vérben, amelynek értékéről –kötött vagy szabad állapotú PSA-ról – az orvosnak feltétlenül tudnia kell.

A vizelet és a vizeletáramlás vizsgálata

A prosztata egyes betegségeinek megállapításához szükség lehet a vizelet tesztcsíkkal vagy laboratóriumban történő elemzése is.

A vizeletáramlás-mérés segítségével, amely szintén nem fájdalmas vizsgálat, meghatározható a vizelet maximális és átlagos áramlási sebessége. A vizeletürítés dinamikájáról görbét készítenek, amely az urológus szakorvossal fontos információkat közöl, ugyanakkor a vizeletáramlás csökkenését a prosztata, a húgyhólyag vagy húgycső egyéb betegségei is kiválthatják.

Az ultrahangkészülékkel elvégzett vizsgálat során meghatározzák a vizelés után a húgyhólyagban maradt vizelet mennyiségét is. Amennyiben valami miatt az ultrahangos kép nem jellemezhető nagy biztonsággal, a húgyhólyagban maradt vizelet mennyisége katéterezéssel is ellenőrizhető.

A prosztata vizsgálata ultrahanggal

A prosztata megtekintése ultrahangos vizsgálattal a végbélen keresztül történik. Az ultrahangkészülék egy speciális tartozékának használatával a végbél felől láthatóvá és vizsgálhatóvá válik a prosztata, illetve annak mérete és szerkezete is. A nagyon gyors vizsgálat ugyan kellemetlen lehet, de nem fájdalmas, alkalmazásával viszont az apróbb elváltozások is láthatók.

Ha a vizsgálatot gyakorlott szakorvos végzi, egyéb betegségekre, például prosztatarákra utaló jeleket is diagnosztizálhat. A hasi ultrahang vizsgálat főleg a vesék és a húgyhólyag, kisebb mértékben a prosztata állapotának felmérésére alkalmas.


close