Sűrű vizelési inger

A gyakori, azaz sűrű vizelési inger nem ritka panasz, melyet igen sokféle betegség létrehozhat. Leggyakrabban az alsó húgyutak fertőzése, más néven hólyaghurut áll a háttérben.

Mi állhat a gyakori vizelési inger hátterében?

Férfiaknál gyakori ok a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás. Ritkábban heveny vagy idült prosztatagyulladás, esetleg a prosztata rosszindulatú daganata okozza a gyakori vizelési ingert.

Mindkét nemnél további közös okok lehetnek az alábbiak: cukorbetegség, diabetes insidipus, különböző vesebetegségek, szívelégtelenség, egyes gyógyszerek mellékhatása (legkézenfekvőbb itt a diuretikumokat említeni).

A gyakori vizelési inger kialakulhat túlzott folyadékfogyasztás következtében is, például teljesen fiziológiás módon, intenzív sportolást követően vagy magas külső hőmérséklet esetén. A fokozott folyadékfelvétel különleges formája az ún. pszichogén polidipszia, amikor valamilyen lelki ok miatt iszik a beteg a szokásosnál nagyobb mennyiségű folyadékot.

A neurogén hólyag

Az ún. neurogén hólyag olyan betegség, amely az agy és a gerincvelő, illetve a húgyhólyag közötti, a vizelés folyamatát szabályozó idegrendszeri struktúrák károsodott működése miatt alakul ki. A húgyhólyag aktivitása vagy csökkent, ezért nem húzódik össze teljesen (következésképpen mindig marad benne vizelet, teljes kiürítése nem lehetséges), vagy aktivitása megnövekedett.

Utóbbi esetben a húgyhólyag szabálytalanul, váratlan időközönként húzódik össze – a vizelési inger jelentkezhet hirtelen, kellemetlenül sürgető módon, ám teljesen el is maradhat. A betegnek nincs ideje eljutni a mellékhelyiségig, és inkontinencia jön létre.

A gyakori vizelési inger az alapbetegség egyéb következményeitől függetlenül jelentősen rontja az életminőséget. Mindemellett, ha nincs ismert betegség a háttérben, mindenképpen figyelmes kivizsgálást igényel, hiszen a háttérben komoly fizikai vagy pszichés zavarok állhatnak.


close