Vizelési inger

A vizelési inger akkor jelentkezik, ha a húgyhólyag vizelettel telítődik. A vizelet termelődése, tárolása és ürítése bonyolult fiziológiai szabályozó folyamatok összehangolt működésének köszönhető.

A vizelési inger kialakulása

A vizelet termelődése a vesében, tárolása a húgyhólyagban történik, míg a vizeletürítés folyamatáért a húgyhólyag és a húgycső, a hozzájuk kapcsolódó záróizmok (ún. külső és belső zárógyűrű), illetve a medencefenék izmainak részben reflexesen szabályozott, részben akaratlagosan kontrollálható működése felelős.

A vizelési inger kialakulása a húgyhólyag belső falának állapotától, illetve a hólyag telítettségétől függ. Ha a húgyhólyag vizelettel telítődik, fellép a vizelési inger, amely egy ideig akaratlagosan kontrollálható. Amennyiben a hólyag túltelítődik, azaz a benne lévő vizelet közel eléri a húgyhólyag maximális térfogatát, a vizelés reflexesen beindul, az akaratlagos gátlás meglététől vagy hiányától függetlenül.

Vizelési inger akkor is felléphet, ha valamilyen betegség következtében a húgyhólyag és/vagy a húgycső fala izgalomba kerül, esetleg a hólyag nem üríthető ki teljesen.

A vizelet ürítésének fiziológiai háttere

A vizelés folyamata bonyolult idegrendszeri irányítás alatt áll. A fő irányító centrum a központi idegrendszerben található, ahol az akaratlagos központ az agykéreg területén, míg a reflexes központ az agy hídnak nevezett területén található.

A hólyag telítettségi állapotáról szolgáló információt a gerincvelőben felfelé futó idegek szolgáltatják az agy számára, míg a vizelés folyamatát beindító ingerület szintén a gerincvelőben, az ún. leszálló pályák közvetítésével jut el a húgyhólyagba.

A vizelés folyamán a húgyhólyag izomzata összehúzódik, a külső és belső zárógyűrű elernyed, a vizelet pedig a távozik a húgycsövön keresztül. A medencefenék izmainak működése is elősegíti a vizelés folyamatát.

A vizelési folyamatok zavara

Ha az említett anatómiai képletek bármelyike strukturális károsodást szenved, vagy működésében zavar következik be, a vizeletürítés folyamata károsodik: inkontinencia vagy vizelési képtelenség alakulhat ki, esetleg a vizelés normális gyakorisága változik meg.


close