Prosztatagyulladás kezelése

A prosztatagyulladás kezelése antibiotikum-terápiából áll. Fontos a vizeletvizsgálat pontos eredménye. Mire kell figyelnie? Ezt is megtudhatja.

Hogyan alakul ki a prosztata gyulladása?

Ha a tünetek jelentkezése utáni vizsgálat során baktériumot találnak a prosztatában, krónikus prosztatagyulladás állhat fenn. Előfordulhat, hogy egyidejűleg több – többnyire a bélflóra alkotóelemei közül származó– baktérium is a prosztatába került.

Gyakori, hogy a fertőződés a véráramon keresztül történik, ám sok esetben a baktériumok által fertőzött vizelet kerül vissza a prosztata kivezető csövein keresztül a prosztata mirigyes állományáig. Nem bakteriális jellegű gyulladás során a vizeletben kórokozó nem mutatható ki, jelenlétére csupán sok fehérvérsejt utalhat.

Antibiotikum-terápia

Az orvos prosztatagyulladás esetén – vizeletvizsgálat pontos eredménye alapján – 6-12 hét antibiotikus terápiát javasolhat, amely mellett életmódbéli változtatások is szükségesek lehetnek. A hosszú ideig egy helyben való ülést lehetőleg kerülni kell, szintén ellenjavallt a kerékpározás és a motorkerékpár használata is.

Emellett étrendbeli változtatásokat is eszközölni kell: kerülni kell az erősen fűszeres ételeket és az alkoholt is. A húgycsövön keresztüli műtéti beavatkozás csupán ritkán, szövődményes esetekben lehet szükséges.

További, ajánlott tartalmunk: Prosztatagyulladás kezelése házilag


close