Prosztatarák

A prosztatarák a férfiak egyik leggyakoribb tumoros megbetegedése. Nézzük, mik lehetnek a kiváltó okok és milyen kezelések léteznek.

Az időben felismert prosztatarák gyógyítható, ha idejében, a szűrővizsgálatok alatt, még a tünetek megjelenése előtt fény derül a jelenlétére.

A prosztatarák előfordulása

A prosztata a húgyhólyag közeli húgycsőszakaszt körülvevő, szelídgesztenye nagyságú mirigyes szerv. A dülmirigy hátsó része a végbél felől tapintható, az általa termelt váladék pedig az ondó részét képezi. A prosztata 4 részre tagolható, így a vizsgálatok során nem mindegy, hogy mely részéből vesznek szövetmintát: a prosztatarák általában a perifériális, vagyis a külső, tok körüli részből indul ki.

Az prosztatarák előfordulási esélye az életkorral együtt nő, jellemzően az idős férfiak betegsége. A prosztatarák napjainkra igen gyakori betegséggé nőtte ki magát: a férfiak rákos elhalálozásának egyik fő oka, így a szűrővizsgálatokra kiemelt fontosságot szükséges fordítani.

A prosztatarák okai és diagnosztizálása

A prosztatarák pontos kiváltó oka nem ismert, egyaránt lehet genetikai és hormonális is. A kockázat az életkor előrehaladtával egyre nőhet, és a helytelen táplálkozás, mint például a zsíros, rostban szegény, de vörös húsokban gazdag étkezés is hozzájárulhat a kialakulásához.

PSA-érték

A prosztatarák korai, első fázisában, amikor még tünetek sem jelentkeznek, vérvétellel állapítható meg a daganatsejtek jelenléte. A szervezetben jelenlévő daganat sejtjei egy PSA nevű fehérjét, egy antigént termelnek fokozott mennyiségben: ez a PSA-érték mutathatja ki a rákos sejtek jelenlétét. A szakemberek a vérvétel eredményét más vizsgálatokkal együtt értékelik, ugyanis ha gyulladás van a szervezetben, vagy katétert visel a beteg, eleve magasabb lehet a PSA-szint.

50 év felett prosztatavizsgálat

50 év felett érdemes rendszeres urológiai vizsgálatokon részt venni: ami ugyan némi kellemetlenséggel jár, de mindenképpen kevesebbel, mint maga a betegség. Az urológiai vizsgálat során az orvos a végbélen keresztül tapintja ki a prosztatát és a keménysége, formája alapján vizsgálja. Ha elváltozást talált és szükségesnek ítéli meg, a pontosabb diagnózis érdekében szövettani és ultrahangos vizsgálatokat is elrendelhet. Az áttétek vizsgálatára radiológiai és nyirokcsomó biopszia vizsgálatokat alkalmaznak.

Az, hogy milyen kezelésre lesz szükség, attól is függ, hogy éppen milyen fázisban diagnosztizálták a prosztatarákot. Az 1. stádiumban még nincsenek tünetek, a 2. fázisban a prosztatarák már tapintással kimutatható, de még mindig a prosztatán belül találhatóak a daganatsejtek. A 3. fázisban a daganatos elváltozás már meghaladja a prosztata tokját és a környező szervekre is átterjedhet, míg a 4. fázisban már a nyirokcsomókra és a távolabbi szervekre, szövetekre is átterjedhet a tumor.

A prosztatarák kezelése

A kezelés nemcsak a prosztatarák fázistól, hanem a beteg korától és állapotától is függ. A korán felismert prosztatarák a prosztata és a környező nyirokcsomók műtéti eltávolítással orvosolható, de ezt a műtétet jellemzően a jó egészségi állapotban lévő betegeken végzik. Azért, hogy az egészséges szexuális életről se kelljen lemondani, a szakemberek számos esetben férfi intimtornát javasolnak.

Sugárkezeléssel is történhet a prosztatarák gyógyítása, amelyet végezhetnek külső és belső forrásból is. A külső sugárzás a daganatos sejteket támadja és pusztítja el, azonban ez a kezelés nem veszélymentes, ugyanis a húgyhólyag és a végbél gyulladását is okozhatja. Belső sugárzást jellemzően 70 éves kor alatt végeznek, amikor a vonatkozó területre apró kapszulákat vagy csövet helyeznek be, amelyeket sugárzó anyagokkal töltenek fel.

A prosztatarák kezelésére előrehaladottabb állapotában és idős korban a tesztoszteronszint csökkentése javasolt, amit főként tablettával, injekcióval, vagy a kettő kombinációjával lehetséges elérni. Bizonyos esetekben, ha az orvosok úgy ítélik meg, szükség lehet a herék eltávolítása is.

A terápia során fontos a beteg folyamatos nyomon követése és a PSA-szint mérése, ugyanis ha szükséges, a kezelések típusát, intenzitását meg tudják változtatni. Az időben felismert prosztatarák gyógyítható, vagy visszaszorítható, ehhez azonban szükséges a korai diagnosztizálás, ami nagyban megkönnyíti az orvosok munkáját és a beteg életét.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: 5 tévhit a prosztatáról és a prosztatarákról


close