A végbélen keresztül végzett ultrahang jelentősége

Az ultrahangvizsgálatot sokféleképpen lehet végezni, ezek közül egy lehetséges megközelítési mód a végbélnyíláson keresztül végzett ultrahang.

Milyen esetekben lehet szükség a végbélen keresztül elvégzett ultrahangos vizsgálatra? A következőkben erről olvashat.

Az eljárással a bélrendszer alsó szakaszát lehet vizsgálni, a végbélnyílást, a közvetlenül felette elhelyezkedő bélszakaszt, illetve az efelett található végbelet.

Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú hullámokat bocsájt ki, melyek egy része elnyelődik, más része viszont visszaverődik a különböző szöveti elemekről. Ezeket a hullámokat érzékeli a berendezés, és kép formájában megjeleníti a monitoron. Az eljárás veszélytelen, sugárterheléssel nem jár, ezért többszörösen ismételhető.

Mi vizsgálható ultrahanggal?

A végbélnyíláson keresztül felvezetett eszközzel jól vizsgálható a végbélnyílás feletti szakasza. Ezt a területet akkor érdemes vizsgálni, ha a végbélzáró izom nem megfelelően működik, az izomrostok szakadására, hegesedésére van gyanú. Javasolt a vizsgálat olyan esetekben is, amikor sipoly alakul ki, vagy idegen szövetszaporulat mutatható ki.
A végbél felső szakaszának vizsgálata olyan esetekben indokolt, amikor vérzés vagy gyulladásra utaló tünetek vannak, esetleg daganat szűkíti be a bél üregét.

Mintavétel

A végbélen keresztül végzett ultrahang nem csak a szövetek alaposabb áttekintésére szolgál, de segítségével szövetminta-vétel, úgy nevezett biopszia is végezhető. A vizsgáló orvos mintát tud venni a bélfal szöveteiből, és azt el tudja küldeni szövettani elemzésre, ezzel pontosabb diagnózist tud felállítani. A mintavétel után jelentkezhet enyhe vérzés, és a bélbaktériumokra való tekintettel antibiotikum-szedés is javasolt a beavatkozást követő 24 órában.

A prosztata is vizsgálható

A végbélen keresztül végzett ultrahangvizsgálatok jelentősége nem csak az, hogy a bél és annak közvetlen környezete jól vizsgálható, hanem a végbél mellett elhelyezkedő szervekről, így férfiakban a prosztatáról is pontosabb képet lehet kapni. Az ultrahangkészülék kimutatja a prosztata megnagyobbodását, esetleges elváltozásait és a benne növekvő daganatokat is. Szükség esetén ez a megközelítés alkalmas a szövettani mintavételre is, melyből kimutathatók a prosztata kóros elváltozásai.

Nők esetében a végbél felől végzett ultrahangvizsgálatnak nincs olyan nagy jelentősége, mint a férfiaknál, de ebből a megközelítésből vizsgálható a méhnyak és a méhtest is.


close