Prosztata biopszia

A prosztata biopszia során egy vékony tűt szúrnak be általában a végbélen keresztül, és mintát vesznek a prosztata szövetéből, melyet vizsgálva kimutathatók a rákos sejtek.

A következőkben a prosztata biopszia menetéről, eredményeiről olvashat, valamint tájékozódhat a biopsziát követő természetes tünetekről.

A prosztata biopsziára akkor lehet szükség, ha magas szintű a vérben a prosztata specifikus antigén, vagy vizsgálattal abnormális prosztatát esetleg daganatot találtak. A prosztata biopsziát urológus végzi. Előtte adhatnak antibiotikumot a fertőzés megelőzése érdekében. Gyakran használnak transzrektális ultrahangot a tű megfelelő elhelyezése céljából.

Prosztata biopszia szövődményei

A prosztata biopszia ritkán okoz problémát, de előfordulhat enyhe fájdalom a medencei területen, vagy fertőzés, Vérzés lehet tapasztalható a húgycsőből vagy a húgyhólyagból, mely hematómát, vizelési képtelenséget vagy gyakori vizelési ingert okozhat. Legfeljebb egy hónapig állhat fenn a sperma elszíneződése. Transzrektális biopszia után 2-3 napig vérzés tapasztalható a végbélből. A biopszia során kapott érzéstelenítő allergiás reakciót válthat ki – arra való érzékenység esetén.

A prosztata biopszia általában 10 napon belül ad szövettani eredményt. Az eredmény normális, ha a mikroszkópban ép prosztataszövet látható, kóros jelek nélkül. Rendellenes lehet, ha rák vagy fertőzés jelei észlelhetők, és akkor is, ha jóindulatú prosztata-megnagyobbodást, tuberkulózist, limfómát, vagy végbél-, esetleg húgyhólyagdaganatot mutat a mikroszkóp.

A prosztata biopszia normál eredménye nem zárja ki a rákot. Ha azonban a biopszia eredményei rákot mutatnak, akkor további vizsgálatokra (vérvizsgálat, csontvizsgálat, nyirokcsomó biopszia, CT) lehet szükség.

A prosztata biopszia nem okoz erekciós problémákat, és nem teszi meddővé a férfit.


close