Prosztatagondok rizikófaktorai

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata betegségei. A leggyakrabban előforduló betegségek: prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák. Mindhárom fő rizikófaktor az életkor, de emellett több hajlamosító tényező létezik.

A prosztata vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó, mintegy 20 gramm tömegű mirigy. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve. Az általa termelt váladék, a prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi az ondót.

A prosztata leggyakrabban előforduló megbetegedései a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák. Mindhárom jellemzően idősebb korban, 50 év felett előforduló betegség, bár a gyulladás minden korban előfordulhat.

Prosztatarák

A prosztatarák kifejezetten az idős korosztály betegsége, legfontosabb rizikófaktora az életkor, 40 év alatt gyakorlatilag nem fordul elő. Az igazi veszély 70 éves kor után alakul ki.

Kialakulásában jelentős szerepe van a táplálkozásnak, elsősorban a magas zsírbevitelnek, a magas vöröshús-fogyasztásnak és azok magas hőmérsékleten való sütése közben keletkező aromás szénhidrogéneknek. Fokozott kockázatot jelent a túlsúly és az elhízás, melyek hormonális hatások révén járulnak hozzá a daganat kialakulásához.

Prosztata jóindulatú megnagyobbodása

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása önmagában is komoly, a rákéhoz hasonló tüneteket okoz. Mivel a prosztata a normális méretének akár többszörösére is növekedhet, összenyomhatja, illetve szűkítheti a húgycső átmérőjét, s ezáltal komoly vizelési problémákhoz vezethet. Gyakorivá válik az éjszakai vizelés, és a vizelési inger az idő múlásával egyre gyakrabban érezhető. Jelentkezhet fájdalom, égető, csípő érzés, valamint a vizeletürítés megkezdésének és befejezésének nehézsége is jellemző.

Prosztataproblémák hajlamosító tényezői

Számos olyan rizikófaktor van, amely növeli a betegségre való hajlamot. Elsősorban azoknál jelentkezik jelentős hajlam a betegségre, akiknek a felmenői között előfordult már hasonló eset, de a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás is növeli a kialakulás valószínűségét.

A prosztataproblémák kialakulásának kockázatát növeli még a túlzott kávéfogyasztás, a sok, erős tea , valamint az alkohol fogyasztása (a már jelentkező problémák esetén különösen a sörivást kell kerülni). Szintén kerülendő a túl sok zsíros étel, mert mindezek izgató hatásúak, és tanulmányok szerint összefüggnek a prosztatarákkal. A megelőzés szempontjából fontos a rendszeres mozgás a szabadban, túrázás, séta, futás. A prosztatagyulladásos betegnél a szexuális élet irritálhatja a prosztatát és késleltetheti a gyógyulást.


close