Prosztatagondok női szemmel

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között igen gyakoriak a prosztatazavarok. A statisztikák szerint világszerte mintegy 30 millió férfit érintenek, elszenvedőik ugyanakkor jellemzően szégyellik és titkolják panaszaikat.

A partnerek segíthetnek a megelőzésben, akárcsak a probléma időben történő felismerésében és a gyógyulásban.

A prosztata karbantartásáért egészséges szokásokkal sokat lehet tenni. Ide tartozik a kiegyensúlyozott, rostokban, teljes értékű táplálékokban, esszenciális zsírsavakban gazdag, ugyanakkor transzzsírokban és túlfinomított-, túlcukrozott táplálékokban szegény étkezés.

Egészségesen élni – együtt könnyebb

Mindennek a női egészség szempontjából is számtalan előnye van, így érdemes együtt belevágni a táplálkozási szokások átalakításába. Hasonló a testmozgás, illetve a káros szenvedélyek elhagyásának szerepe: mind edzeni, mind leszokni – például a dohányzásról – pedig köztudottan könnyebb együtt. Az egészséges szexuális aktivitás is védi a prosztatát: ez esetben a partner szerepe semmiféle magyarázatra nem szorul.

Prosztatagondok felismerése

A prosztatagondok felismerésében az alábbi jelek lehetnek a nők segítségére:

  • a férfi gyakrabban jár vécére, éjszaka is rendszeresen felkel, hogy vizelni menjen
  • a vécé felől a vizeletürítés nehézségeire utaló jelek hallatszanak
  • vizeletfoltos alsóneműk jelennek meg a szennyesben: a vizeletelcseppenés gyakori tünet
  • a férfi visszahúzódik, nem szívesen vesz részt házon kívüli programokban: nem érzi magát jól, ha nem tudhat mellékhelységet biztos közelségben
  • aggódik, hogy a szexuális együttlét során elcsöppen a vizelete

Amennyiben partnerünknél prosztatagondokra gyanakszunk, nem könnyű, de végső soron hálás feladat rávenni, hogy urológushoz forduljon. Igen nagy türelemre és tapintatra lehet hozzá szükség, különösen, ha az érintett hárítja a problémát.

Tájékozódjunk a betegségről, és a lehető legtöbb együttérzéssel próbáljuk elmagyarázni, hogy szakszerű segítséggel igen jelentős mértékben javíthat életének minőségén.


close