Prosztatarák teszt

A prosztatarák teszt a betegség felismerésében az egyik legfontosabb vizsgálat. A rektális digitális vizsgálatot urológus végzi el, amelynek során kitapintja a prosztatát. A vizsgálat hasznos még az emésztőtraktus esetleges vérzésének felderítésében is.

A prosztatarák teszt menete

A vizsgáló orvos mutatóujját a páciens végbelébe helyezi, majd tapintással ellenőrzi a prosztata nagyságát, állományának tömöttségét, a tömörség megközelítőleg azonos mértékét. A gyakorlott vizsgáló számára a tapintás során fontos információk nyerhetők.

A prosztata felépítése

A prosztata tömött szerv, amely férfiakban a húgycső kezdeti szakaszát öleli körül, és a kismedencében történő elhelyezkedésének köszönhetően a végbél felől könnyedén kitapintható.

A prosztata gyulladása

A prosztata gyulladás jellegzetes, diffúz állománybeli felpuhulással vagy keményedéssel jár, és főként akut folyamatok esetén, a vizsgálat során a beteg fájdalmat jelez. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás könnyen felismerhető, míg a prosztata rákos daganataira akkor lehet következtetni, ha azok a prosztata külső felszínén helyezkednek el. Ezek rendszerint kemény göbök formájában tapinthatók.

A prosztatarák teszt ugyanakkor nem elégséges egyik kórfolyamat kizárólagos megállapításához, a diagnózishoz és a megfelelő kezelés kiválasztásához egyéb vizsgálatok is szükségesek.


Tünetek

close