A TURP-műtét

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás sebészi kezelésének leggyakrabban alkalmazott módszere a transzuretrális prosztata eltávolítás, angol elnevezéséből adódó rövidítéssel élve a TURP-műtét.

Magyarországon évente 8000 esetben alkalmazzák az eljárást. Javallott minden olyan esetben, amikor többször fordul elő teljes vizeletelakadás, és az ismétlődő vizeletpangás következtében kitágulnak a felső húgyutak.

Prosztata-megnagyobbodásban

Leggyakrabban jóindulatú prosztata-megnagyobbodás során alkalmazzák, melynek tünetei 50-55 éves korban jelentkeznek leghamarabb. A beteg ilyenkor nehezen tudja megindítani a vizeletét, a vizeletsugár vékony, erőtlen, többször megszakad. A prosztata állományának megnagyobbodása miatt a húgyhólyagot nem lehet teljesen kiüríteni, így mindig marad benne kevéske vizelet, ami hólyaggyulladáshoz vezethet. A gyakran jelentkező vizelési inger miatt a betegek éjszakai alvása is zavart szenvedhet.

A műtét során a húgycsövön keresztül vezetik fel a kamerával ellátott berendezést, majd egy elektromos hurok segítségével szeletenként távolítják el a megnagyobbodott szöveteket. A prosztata állományának kimetszése egészen a sebészi tokig történik. Ennek elérését követően katétert helyeznek fel néhány napra, amíg a sebfelszín záródik. A beavatkozás végezhető teljes altatásban és epidurális érzéstelenítéssel is.

Az eljárás előnye, hogy segítségével a nyílt műtéti metszés elkerülhető, így a beteg 3-5 nap múlva elhagyhatja a kórházat. Kevés szövődménnyel jár, így könnyen, gyorsan gyógyul a beteg.

A TURP-műtét szövődménye

A beavatkozás lehetséges szövődménye a TUR-szindróma, mely zavartsággal, hányingerrel, alacsony vagy szapora szívműködéssel, a vizelet kiválasztás zavarával és sárgasággal járhat. Ez akkor léphet fel, ha a hólyag öblítésére használt folyadékból túl sok szívódik fel, az elhúzódó műtét kapcsán. Az esetek 10%-ában jelentkezhet még merevedési zavar, illetve retrográd ejakuláció, melynek során az ondó a húgyhólyag felé halad, és később a vizelettel távozik. Ritka esetben vizeletcsepegés is előfordulhat a prosztata eltávolítása után. A szövődmények jó része a műtét körültekintő kivitelezésével elkerülhető.

A beavatkozás során eltávolított prosztata állományból szövettani mintát is vesznek, melynek segítségével fény derül az esetleges rosszindulatú elváltozások jelenlétére. Ilyen esetekben a megfelelő kezelés hamar elkezdhető.


close