Prosztata műtét

Prosztata műtét az előrehaladott stádiumban lévő, gyógyszeres kezelésre nem reagáló, szövődményeket és esetleg teljes vizeletelakadást kiváltó prosztata-megnagyobbodás esetén szükséges. Ekkor a prosztata teljes vagy részleges műtéti eltávolítását javasolhatja az orvos a betegnek.

A teljes prosztata gyógyulás esélye

Azoknál, akik már átestek a prosztata-megnagyobbodás miatt műtéti beavatkozáson rendkívül jónak nevezhető a tízéves túlélési esély: mintegy 90-95 százalkról van szó. Ez azt jelenti, hogy hosszabb időn keresztül is jó a műtött beteg felépülésének esélye. A műtét az 1-es, illetve a 2-es stádiumúak körében teljes gyógyulást tesz lehetővé.

A prosztata műtét menete és lehetséges következményei

A prosztata műtét során a legtöbb esetben az ondóhólyagokkal együtt eltávolítják a prosztatát (vagy legalább egy részét). A prosztata műtéti beavatkozás zavart okozhat a szexuális kapcsolatokban, ez lehet kisebb vagy nagyobb. Emellett vizelettartási nehézség is előfordulhat.

A BSA kizárólag a prosztatában jön létre, így a nullára csökken a szintje a beavatkozást követően. Ha ez a szám a későbbi ellenőrzések során mégis emelkedne, kiújult a daganat.


close