Prosztata felépítése

A megtermékenyítésben fontos szerepet játszó, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő dülmirigy körülveszi az abból kiinduló húgycsövet, így a prosztataállomány megnagyobbodása komoly gondokat okozhat.

A külső elválasztású dülmirigy vagy prosztata a húgy- és ivarrendszer része, belső hím nemi szerv, váladéka a sperma egyik fontos alkotóeleme, az úgynevezett nem sejtes összetevők egy részét a szerv által termelt lúgos kémhatású nedv teszi ki (a többit a mellékherék és a Cowper-féle mirigy váladéka adja), míg a sejtes komponenseket a herék termelik.

A prosztataváladék a többi mirigy váladékával keveredve biztosítják a hímivarsejtek életéhez és mozgásához szükséges kémiai környezetet, így többek között nagy szerepet játszanak a hüvely savasságának semlegesítésében. A nem megfelelően működő prosztata mellett a megtermékenyítés sikertelen.

A prosztata felépítése és funkciója

Átlagosan a normálisan szelídgesztenye alakú prosztata tömege 15-25 gramm, térfogata 14-26 milliliter. A húgyhólyag alatt és a végbél előtt helyezkedik el, a hímvessző gyökénél a medencealapra támaszkodva, továbbá körülveszi a húgyhólyagból a vizelet elvezetéséért felelős húgycső kezdeti szakaszát.

A prosztata kétharmada mirigyes, a maradék egyharmada pedig mirigymentes terület, erős kötőszövetes tok veszi körül, melynek felső része a húgyhólyaggal érintkezik. Négy részre osztható fel, ebből három tartalmazza a mirigyeket, ez a centrális zóna, az átmeneti zóna, és a perifériás zóna, míg az elülső terület simaizomból áll, mely az ejakuláció alatt távozó ondó kilövellésében játszik fontos szerepet, mely során elzárja a húgycsövet. Összehúzódása során a dülmirigy felszínét borító idegvégződések stimulációja hozzájárul az ejakulációt kísérő kéjérzethez, az úgynevezett orgazmushoz.

A három mirigyes zóna által termelt nyúlós, tejszerű – főként enzimeket, vitaminokat és nem utolsó sorban cinket tartalmazó – váladék a prosztatán áthaladó húgycső területére ürül. Ide nyílnak az ondóvezetékek is, melyek a herékben termelt hímivarsejteket, azaz a spermiumokat, valamint az ondóhólyagok által előállított egyéb nedveket vezetik a húgycsőbe, ezek együtt adják a hím nemi váladékot, az ondót, mely végül a hímvesszőn át távozik.

Idősebb korban a prosztataállomány jó- vagy rosszindulatú megnagyobbodása miatt a húgycső dülmirigyen áthaladó szakasza összenyomódik, mely komoly vizeletelfolyási és vizeletürítési problémákat okoz, de akár a vese megbetegedését is előidézheti.

További, ajánlott tartalmunk: a prosztata betegségei


close