Prosztatabetegség okozta fájdalom

Számos betegség okozhat fájdalmat a prosztatában, de előfordulhat, hogy a tünet hátterében egészségtelen életmód, vagy helytelen táplálkozás húzódik.

Bizonyos prosztatabetegségek, elváltozások különböző intenzitású tünetekkel járhatnak.
Főként a negyven éves kor feletti férfiak körében jelentkezik gyakran a prosztatamegnagyobbodás, amely hormonális változásokra vezethető vissza a szervezetben, illetve számos környezeti hatás is generálhatja.

Fájdalmat okozó prosztatabetegségek

Éles, szúró medence-tájéki fájdalom kíséri a fertőzés miatti prosztatagyulladást is, ilyenkor a beteg gyakorta tapasztal véres, illetve gennyes vizeletet. A prosztatagyulladásos betegnél a szexuális élet irritálhatja a prosztatát és késleltetheti a gyógyulást.

A felnőtt férfiak komoly hányadát érinti a prosztatarák is, amely lassan fejlődő, daganatos betegség, és egyre intenzívebb fájdalom kísérheti deréktájon, illetve magában a prosztatában. A fájó érzés általában vizelés, vagy ejakuláció hatására tovább erősödik. A prosztatarák a férfiak körében a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés, csupán a tüdőrák és a vastagbélrák előzi meg a sorban.

Életmódproblémák a prosztatafájdalom hátterében

Sok esetben azonban nem szervi probléma, hanem valamilyen életmódbeli ok áll a prosztata fájdalma mögött. Fontos a helyes étrend és a megfelelő folyadékbevitel is a tünetek enyhítésére. A túlzott koffein, vagy alkoholfogyasztás – különösen a sör fogyasztása – görcsöket és éles fájdalmat generálhat ezen a területen, illetve a túlságosan zsíros táplálkozás is okozhat fájó tüneteket.

Fogyasszunk hidegen sajtolt olajokat, olajos magvat, babot, borsót és barna rizst. Tanácsos étrendünkbe minél nagyobb arányban szójaételeket is belevenni, előnyös hatásuk ugyanis, hogy a bennük lévő fitoösztrogéneknek köszönhetően csökkentik a prosztatarák kockázatát.


close