Prosztatamegnagyobbodás tünetei

A prosztata-megnagyobbodás tünetei az élet minőségén nagyban ronthatnak, ám a betegség kezelhető.

A prosztata-megnagyobbodásának obstruktív tünetei

Prosztata-megnagyobbodáskor a vizeletürítés nehezen indul, akkor is csak vékony sugárban, sokszor akadozva ürül, amelyhez a betegnek még erőlködnie is kell. Egy-egy alkalommal kicsi a vizelet mennyisége, viszont az inger kis idő elteltével, gyakran újra jelentkezik, előfordulhat, hogy éjszaka is.

A fenti tünetek az úgynevezett obstruktív (összenyomatásos) tünetek csoportjába tartoznak. E tünetcsoport felbukkanása esetén igaz, hogy a prosztata nagyságával összenyomódik a húgyhólyagból eredő húgycső, ezzel leszűkül az átmérője, s megnehezíti a vizelet távozását.

prosztata megnagyobbodás

A prosztata megnagyobbodásának irritatív tünetei

A tünetek másik csoportjába az úgynevezett irritatív tünetek sorolhatók. Ide tartozik a hirtelen, nagyon erőteljesen jelentkező vizelési inger, elcseppenő vizelet, amely bizonyos fokú inkontinenciát jelent. Mivel a húgyhólyag sok esetben nem tud teljesen kiürülni, bakteriális felülfertőződés jelentkezhet, s húgyhólyaggyulladás alakulhat ki. Gyakrabban előforduló fájdalommal és égő, csípő érzéssel járó vizeletürítéshez, esetleg véres vizelethez vezethet.


close