Prosztatarák hormonterápiája

A prosztatarák hormonterápiája hosszú utat járt be az elmúlt néhány évtizedben. Eleinte egyetlen megoldás létezett: a herék műtéti eltávolítása.

Az alábbiakban a prosztatarák hormonterápiájáról, előnyeiről és hátrányairól olvashat.

A műtét helyett ma már számos gyógyszer segíthet orvosolni a problémát. A hormonkezelés csodákat tehet aprosztatarákban szenvedő férfiaknál. A hormonterápia általában azoknál a férfiaknál alkalmazható, akiknél a rák kiújult, vagy elterjedt a szervezetben.

Azokban az esetekben, amikor nem lehetséges a rákos sejtek elpusztítása, a hormonkezelés segíthet lassítani a rák növekedését. Habár nem gyógyítja a rákot, a hormonterápia segíthet a jobb közérzet fenntartásában, és évekkel javítja a túlélési esélyt.

A hormonkezelés átlagosan 2-3 évvel képes megállítani a rák fejlődését. Azonban ez minden esetben más és más, így egyes férfiaknál jóval több előnyt jelent a hormonterápia.

A hormonterápia azonban nem működik örökké, ugyanis nem minden rákos sejtnek van szüksége hormonra a növekedéshez. Idővel ezek a sejtek növekedésnek indulnak, és ekkor a hormonterápia már nem tud segíteni.

A hormonterápia típusai

A hormonterápiának két fő típusa létezik: az egyikben a leállítják a szervezetben bizonyos hormonok termelését, a másik esetben a szervezet előállítja a hormonokat, de megakadályozzák, hogy a rákos sejtekkel kapcsolatba kerüljenek.

A hormonterápia kezdetéről viták folynak. Egyesek azt állítják, hogy minél előbb kezdik a terápiát, annál előnyösebb, mások szerint kevés a bizonyíték arra, hogy a korai kezelés jobb, mint a későbbi. A korai kezeléssel esetleg növelhető a túlélési esély, azonban súlyos mellékhatásai lehetnek.

A prosztatarákot csak mérsékelten befolyásolják a hormonok, így meg kell találni a módját, hogy sikeresebbek legyünk a rákos sejtekkel szemben. Idővel sikerülhet egy specifikus hormonterápiával legyőzni a rákos sejteket. Olyan ez, mint egy végtelen sakkjátszma: talán soha nem győzünk, de a játszmát meghosszabbíthatjuk.


close