Prosztatamegnagyobbodás és vizelési panaszok

Sürgető vizeletürítési kényszer? Gyenge vizeletsugár? Nehezen induló vizelés? A férfiak vizelési panaszait gyakran a prosztata jóindulatú megnagyobbodása idézi elő.

Az alábbiakban részletesen olvashat a prosztata megnagyobbodásának a vizeletürítésre gyakorolt hatásairól, a húgyúti panaszokról és azok kezeléséről.

Prosztata mérete és a vizeletürítés

A középkorú, negyvenedik életévüket betöltött férfiak körében gyakrabban jelentkeznek vizeletürítési problémák. A vizelési gondok kialakulását sok esetben a prosztata méretbeli változása okozza, ebben az életkorban ugyanis sok férfinál tapasztalható jelenség a prosztata növekedése.

A prosztata egy olyan páratlan szerv, amely egy rövid szakaszon körülfogja a húgycsövet, így értelemszerűen, ha a prosztata nagyobb, nagyobb nyomást fejt ki a húgycső adott részére, ami annak beszűkülését okozhatja.

Prosztata-megnagyobbodás során jelentkező húgyúti panaszok

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása húgyúti problémákhoz vezethet. A betegnek megváltoznak a vizelési szokásai, gyakrabban kell felkeresnie a mellékhelyiséget, akár az éjszaka közepén is sürgető ürítési kényszert érezhet. Ettől függetlenül maga a vizelés mégis nehézkessé válik, a vizelet nehezen indul meg, és csak gyenge sugárban folyik. A betegnek erőlködnie kell, hogy könnyíteni tudjon magán, de a vizeletürítési folyamat a hasprés ellenére is akadozhat. Sok beteg a vizeletszivárgás kellemetlenségét is megtapasztalja. Amennyiben a problémát gyulladás súlyosbítja, a vizeletürítést csípő, égető érzés kíséri, valamint véres vizelet is jelentkezhet.

Vizelési panaszok kezelése

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelését gyakran azért nem tudják már a betegség elején elkezdeni, mert a betegek nagyon nehezen veszik rá magukat, hogy felkeressék a szakrendelést. Egyesek a fájdalomtól tartanak, míg a többség szégyelli, hogy vizelési panaszai vannak.

Ha a beteg a tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz fordul, gyógyszeres kezeléssel könnyen panaszmentessé válhat. Amennyiben elodázza az orvosi kivizsgálást, a betegség nem múlik el magától, a tünetek súlyosbodnak, és akár vizeletürítési képtelenség is bekövetkezhet. Ebben az esetben már csak műtéti beavatkozás segíthet.


close