Prosztatagyulladás lelki okai

Az idült kismedencei fájdalom szindrómaként is említett nem bakteriális (más néven ismeretlen eredetű) prosztatagyulladás a prostatitis igen gyakori formája, amely a vizelés nehézségeivel, váratlanul felbukkanó majd távozó fájdalommal és szexuális diszfunkcióval jár.

Nem életveszélyes állapot, de nagyon kedvezőtlenül befolyásolja az érintettek életének minőségét, és nem ritkán von maga után depressziót.

A betegséget a húgyhólyag és a medencefenéki izmainak működési problémáival, illetve egyéb kórokozókkal magyarázzák, de mind a betegek, mind az orvosok dolgát megnehezíti az egyértelmű diagnosztikai kritériumok és kezelésmódok hiánya.

Prosztatagyulladás és a stressz

Egyes kutatások ezért a betegség lehetséges kockázati tényezőinek beazonosítására, köztük a lelki okokra összpontosítanak. Egy 2002-es, az amerikai Harvard Egyetemen készült vizsgálat szerint 1,2-1,5-ször nagyobb gyakorisággal számoltak be prosztatagyulladásról azok a férfiak, akik saját bevallásuk szerint súlyos munkahelyi vagy otthoni stresszben éltek. 2009-ben hasonló eredményekről számoltak be michigani kutatók, akik 703 afrikai amerikai férfi bevonásával készült nagyszabású egészségügy felmérésük, a Flint Men’s Health Study adatai alapján mutatták ki, hogy a nagyfokú stressz, a rossz érzelmi egészség és a társas támogatás hiánya együtt járt a prostatitis gyakoribb előfordulásával a válaszadók kórelőzményében.

Prosztatagyulladás mint stresszfaktor

Mivel pedig, mint ismeretes, maga a prosztatagyulladás is komoly stresszforrás, és a hangulati zavarok rizikófaktora, könnyen létrejöhet egyfajta ördögi kör, amelyben a pszichés tünetek és a testi bántalmak egymást erősítik. Ezt az elképzelést támogatja az a Seattle-i kutatás, amelyben azt találták, hogy akik a prosztatagyulladás diagnózisa után fél évvel nagyobb stresszről számoltak be, azok egy év múltán erősebb fájdalmat tapasztaltak, mint kevesebb feszültséggel élő társaik.

A prosztatagyulladás terápiájának ezért a stressz kezelésének technikáit is magában kellene foglalnia – vélik a szerzők, és hasonló állásponton van az Amerikai Prostatitis Szövetség is.


close