Állandó vizelési inger

Az állandó vizelési inger gyakori, a mindennapokat, komfortérzetet jelentősen érintő panasz. A sűrű, állandósuló vizelési inger hátterében számos ok állhat, a múló húgyúti fertőzéstől komolyabb krónikus betegségekig.

Az állandó vizelési inger mind a férfiaknál, mind a nőknél előforduló jelenség. Az állandó vizelési inger utalhat cukorbetegség, egyes vesebetegségek vagy szívelégtelenség jelenlétére, de szintén állandó vizelési inger jelentkezik bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is; ugyanakkor nem minden esetben kell betegségre gyanakodni, ha állandó vizelési ingert tapasztalunk: túl nagy mennyiségű folyadékfogyasztás okán szintúgy előfordul.

Amennyiben férfiaknál jelentkezik az állandó vizelési inger több ok állhat a háttérben: a prosztata jóindulatú megnagyobbodása mellett, idült, esetleg heveny prosztatagyulladás, valamint rosszindulatú prosztata-daganat is kiválthatja a tünetet.

Ha az alapos kivizsgálást követően sem bizonyosodik be, hogy betegség elváltozás okozza az állandó vizelési ingert, további vizsgálatok szükségesek, ugyanis pszichés zavarok is előidézhetik.

Bővebben a sűrű vizelési ingerről itt olvashat: Sűrű vizelési inger


close