Prosztatakövesedés

A prosztata betegségei között viszonylag ritkán, de előfordul kövesedés. A pangó váladékból kalcium-foszfát kövek csapódhatnak ki, amelyek krónikus gyulladást okozhatnak.

A prosztata, vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. A húgyhólyag alapja és a medencefenéki izomzat között elhelyezkedő, gesztenye nagyságú, barnás színű, mirigyes szerv. Az ondóváladék termelésében játszik szerepet.

Prosztatakövesedés

A prosztata mirigyeiben pangó váladékból kalcium-foszfát kövek csapódnak ki. A prosztatakövek ritkán nagyobbak 2-3 milliméternél, azonban mindig egyszerre több szokott belőlük lenni. A kövek prosztatagyulladást okozhatnak és tarthatnak fent.

A prosztatakövesedés tünetei a gáton és a végbélben érezhető enyhe, csípős fájdalom, ami kisugározhat a húgycsőbe és a herezacskóba is. A kövek miatt krónikussá váló prosztatagyulladás főbb tünetei gáttáji, alhasi, deréktáji, húgycső körüli panaszok, gyakoribb vizelés, éjszakai vizelés, hirtelen jelentkező korai magömlés, valamint fájdalmas magömlés. Ez utóbbi csípő, égető fájdalommal jár.

Prosztatakövek kimutatása és kezelése

A prosztataköveket ultrahang- és röntgenvizsgálattal lehet kimutatni, eltávolításuk műtéti úton lehetséges. A beavatkozásra azonban nem mindig van szükség, csak súlyos panaszok esetén végeznek műtétet. Az operáció rendszerint a gyógyuláshoz, a panaszok elmúlásához vezet.

A prosztata krónikus gyulladásának kezelésére azonban mindenképpen szükség van, ezt általában 4-12 hétig alkalmazott antibiotikum-kúrával, esetenként nem szteroid gyulladáscsökkentővel végzik. Kiegészítő kezelésként növényi eredetű gyógyhatású készítményeket, gyógyteákat, tökmagolajat, szükség esetén a vizeletürülést segítő gyógyszereket alkalmaznak.


close