Vizeletcsepegés prosztataműtét után

A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, viszonylag rossz vérellátású és sérülékeny szerv, amely – főképp hormonális okokból – az életkor előrehaladtával növekedésnek indul.

Kóros, gyógyszeres kezelésre nem reagáló, szövődményeket, esetleg teljes vizeletelakadást kiváltó megnagyobbodása esetén műtéti eltávolítása szükséges.

Záróizom elégtelenség kialakulása

Prosztataeltávolító műtétet végeznek a húgycsövön, a hasfalon, illetve a gáton keresztül is, történjék azonban bármelyik módon, a beavatkozás együtt járhat a hólyagnyak és a hátsó húgycső vagy a külső záróizom sérüléseivel. Az ilyen típusú sérülés pedig közvetlen kiváltó oka lehet a vizeletvisszatartási nehézségek kialakulásának: a megrövidült rejtett hátsó húgycsőben kialakult hegesedés és/vagy sérülés miatt ugyanis belső záróizom-elégtelenség léphet fel.

Stressz-inkontinencia: kezelhető!

A prosztataműtét után megjelenő stressz-inkontinencia jelensége (amikor erőlködéskor, például köhögés következtében csöppen el a vizelet) jóval gyakoribb, mint gondolnánk: az érintett betegek 80-90 százalékánál jelentkezik a prosztataműtét után. Egy nemrégiben, az Egyesült Államokban készült kutatás szerint mégis alulértékelt zavar: műtéten átesett férfiakat felkészületlenül éri, mert a szélesebb közönség inkább csak a beavatkozás utáni potenciazavarokról tud és beszél.

Szerencsére azonban nem visszafordíthatatlan szövődményről van szó. A statisztikák szerint mindössze az esetek 2-5 százalékában fordul elő maradandóan vizelettartási probléma: az állapot kezelésében igen hatékony a gátizomerősítő torna.

További, ajánlott tartalmunk: Élet a prosztataműtét után


close