Prosztata kezelése

A prosztata kezelése nem minden esetben szükségszerű. Amennyiben enyhe formában alakult ki a prosztata-megnagyobbodás, meg lehet szüntetni gyógyszerekkel is.

Az alábbiakban bemutatjuk a prosztata betegségeinek lehetséges kezelési módjait – különös hangsúlyt fektetve a gyógyszer nélküli, a gyógyszeres, illetve műtéti megoldásokra.

Az óvatos várakozás alkalmazása

A prosztata megnagyobbodás terápiájának meghatározásakor a legfontosabb felmérni, milyen súlyos a panasz, milyen eredményhez vezettek a vizsgálatok, és mennyire súlyos a páciens általános állapota.

Bizonyos esetekben alkalmazható az úgynevezett óvatos várakozás, azaz watchful waiting, amelynek az a lényege, hogy nincs szükség minden esetben azonnali beavatkozásra. Amennyiben enyhék a tünetek, és a vizsgálatok is arra utalnak, hogy ki lehet zárni a szövődményeket és az egyéb elváltozásokat, megnő az esélye annak, hogy nem fordul rosszabbra a beteg állapota.

Ekkor a beteg, alapos felvilágosítás után, rendszeresen ellenőrző vizsgálatokon jelenik meg, amelyek azonban döntő fontosságúak. Az „óvatos” várakozás módszerét csak akkor szokták javasolni, ha a beteg is belegyezik és együttműködő lesz a kezelések során.

Gyógynövény készítmények a prosztata megnagyobbodás ellen

A prosztata-megnagyobbodás kezelésére számos, gyógynövényekből álló készítmény is hatásos lehet. Csökkentheti az irritációs jellegű tüneteket, valamint hatásosan elősegítik a vizeletáramlást. A vény nélkül kapható, gyógynövény alapanyagú termékeknek enyhe fájdalomcsillapító, antiandrogén, antiösztrogén, valamint gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása is van.

Emellett azonban fontos hangsúlyozni, hogy a prosztata megbetegedéseivel feltétlenül orvoshoz kell fordulni a pontos diagnózis megállítása érdekében.

Gyógyszeres prosztata kezelés

A prosztata megnagyobbodás esetén alkalmazott gyógyszeres, konzervatív kezelésnél két fontosabb hatóanyagcsoport játszik kulcsszerepet: az alfa-blokkolók és a reduktázgátlók.

  • Az alfa-blokkolók hatásukat a húgyhólyag simaizom sejtjeinek ellazításával érik el, ezáltal a nyomás csökkenni fog, a panaszok pedig ezáltal jelentősen enyhülnek: néhány napon belül javulni fognak a vizeletürítéssel jelentkező tünetek.
  • A reduktázgátló szerek a tesztoszteron aktív formájának létrejöttét blokkolják, ez pedig a prosztata sejtjeiben az 5-alfa-reduktáz enzimmel történik. Ha korlátozott az enzim működése, nem tud átalakulni a tesztoszteron aktív formává, és nem fejt ki hatást a prosztata sejtjeire. Reduktázgátlót általában nagyobb fokú prosztata-megnagyobbodás esetén javasolnak, a kezelés hatásaként ugyanis csökkenni fog a prosztata mérete. A beteg hozzávetőleg három hónappal a terápia elkezdése után érzi a tünetek enyhülését.

Műtéti beavatkozás

Műtétre akkor kerül sor, ha többször ismétlődik a teljes vizeletelakadás. A felső húgyutakban ilyenkor másodlagos elváltozások (vesemedencék és a húgyvezetékek tágulata) alakulnak ki. A vizeletpangás következtében hólyagkövek és húgyúti fertőzések jelentkezhetnek..

A műtét nyílt sebészeti feltárással, valamint metszés nélkül, a húgycsövön bevezetett endoszkóp segítségével is történhet.


close