Prosztatakő

A férfiak húgyhólyagja alatt elhelyezkedő mirigyben is képződhet kő, ami komoly fertőzések melegágya lehet.

Bár férfiak esetében a 40. életév után az életkorral összefüggő legszembetűnőbb változás a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH), fontos tudni, hogy már 20 éves kortól kezdődően a prosztata állományában a pangó mirigyváladék összesűrűsödésekor kalcium-foszfát kövek csapódnak ki és számuk egyre növekszik.

Koncentrikusan, a prosztata által kiválasztott glikoprotein és nyák lerakódása útján növekednek, a prosztata kivezetőcsövein beáramló vizeletből kiváló anorganikus sók lerakódása útján meszesednek el.

Krónikus prosztatagyulladás

Az úgynevezett prosztatakövek (corpora amylacea) ritkán nagyobbak 2-3 mm-nél, azonban folyamatos képződésük eredményeként a prosztatagyulladás kialakulásában szerepet játszó alsó húgyúti bakteriális fertőzésen, autoimmun betegségeken, stresszen, hormonális tényezőkön, a vizelet visszaáramlásán túl másodlagos fertőződésük hozzájárulnak a krónikus prosztatagyulladás kialakulásához. Érdemes tudni, hogy a kőképződés is lehet a gyulladás oka, de az idült gyulladás is járhat kőképződéssel. Keményítőtesteknek is nevezik, mindössze azért, mert mikroszkópos képen a keményítőszemcsékre emlékeztetnek.

Prosztatakö tünetei

Mindazonáltal, a prosztatakövek okozta gyulladás hasonló tünettel jár, mint a rettegett prosztatarák, mely korai fázisban tünetmentes, és a későbbiekben sincsenek kizárólag daganatra utaló jelek. Amennyiben gáton és a végbélben enyhe, csípős fájdalom tapasztalható, ami a húgycsőbe és a herezacskóba is kisugárzik, gyakori vizelési inger és égő fájdalom kíséretében, urológushoz kell fordulni. Gyakran a gyulladásos eredetű idült kismedencei fájdalom szindróma (CPPS) hátterében is prosztatakő húzódik.

Prosztatakövesség kivizsgálása, kezelése

Az orvos a kórtörténet felvétele és az urológiai vizsgálat után vizeletvizsgálatot, ultrahang- és röntgenvizsgálatot végez. Műtétre csak ritkán, súlyos panaszok esetén van szükség. Mindazonáltal vannak esetek, amikor a kövek visszatérő húgyúti fertőzéseket okoznak – a prosztatakövek felszínén képződött, úgynevezett „biofilmben” megtelepedett, vagy kolóniákba tömörült baktériumok miatt –, így szintén csak a műtét lehet a megoldás.

Ilyenkor persze vállalni kell a veszélyt, hogy bizonyos területen található kövek eltávolításakor a záróizom sérülhet, így inkontinencia alakulhat ki. A prosztatakövek előfordulása középkorú és idős férfiaknál rendkívül gyakori, 75–100 százalékra tehető.


close