A prosztata szerepe

A prosztata a belső férfi nemi szervek közé tartozik, melynek magyar elnevezése dülmirigy, bár a prosztata kifejezést a hétköznapi életben is többször használjuk. A szerv súlya mintegy 15 gramm, alakja szelídgesztenyére emlékeztet.

Az alábbiakban a prosztata élettani szerepéről olvashat, illetve megismerheti a leggyakoribb prosztataproblémák kórélettani alapjait.

A prosztata legfőbb szerepe

A prosztata fő élettani szerepe a váladéktermelés, mely az ondó állagának kialakításához járul hozzá. A prosztata váladéka csökkenti az ondó sűrűségét, a prosztata által termelt váladék a hímivarsejtek mozgásához is hozzájárul. Ez a váladék tejszerű állagú, az ondó mintegy 20-30%-át alkotja, lúgos kémhatású, és ennek köszönhetően semlegesíti a hüvely savas pH-ját, ezáltal a spermiumok hüvelybeni élettartama nő.

A prosztata simaizmai az ejakuláció során összehúzódnak, így segítik a mirigyváladékok, illetve az ondó távozását. A prosztataváladék mintegy egy százaléka fehérjeoldó enzimeket tartalmaz, illetve foszfatáz típusú enzimek és prosztata-specifikus antigén (PSA) is található ebben a kis hányadban. Ez utóbbi szintje igen fontos a rosszindulatú prosztatadaganat felismerésében, követésében. A prosztataváladék cinktartalma is igen jelentős.

A prosztata és a nemi hormonok kapcsolata

A prosztata működését hormonok irányítják. Az idősödő prosztata egyre érzékenyebbé válik a férfi nemi hormonok hatására, ezért idősebb korban egyre jellemzőbbé válik a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, mely főleg hormonhatásra következik be.

A prosztata elváltozásai a rajta áthaladó húgycsövet is érintik

A prosztatán áthalad a húgycső, ezért a prosztatában zajló folyamatok hatást gyakorolnak a húgycső áteresztő képességére, így vizelési problémák jelentkezhetnek. Ilyen probléma például a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás következtében kialakuló vizeletsugár-csökkenés, a többszöri vizelési inger, a hólyag kiürülés-érzésének hiánya, a kétszer egymás után történő vizelés, stb.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodáson kívül ugyanúgy befolyásolhatja a vizelési szokásokat a prosztata rákos elváltozása vagy gyulladásos betegsége. A prosztatarák felismerése általában akkor történik meg időben, ha a daganat a húgycső körüli területen helyezkedik el, így a vizelési panaszok időben felhívják a figyelmet a kórképre.


close