A férfi inkontinencia diagnosztikája

Az inkontinencia lényege az akaratlan vizeletürítés. Az inkontinencia többször fordul elő nők körében, illetve az idősebb korosztályban. A probléma sajnos sok esetben nem, vagy nehezen kezelhető, és a társadalom hajlamos az ilyen problémákkal küzdő betegek kirekesztésére.

Az alábbiakban az inkontinencia típusairól, tüneteiről, kivizsgálási lehetőségeiről olvashat. Az inkontinencia bár ritkábban fordul elő férfiakban, ennek részletes kivizsgálását ismertetjük.

Az inkontinencia típusai

Az inkontinencia főbb típusai a késztetéses inkontinencia, a stressz inkontinencia, a túlfolyásos inkontinencia, a késztetéses inkontinencia, a funkcionális és a kevert inkontinencia.

Az inkontinencia kivizsgálása

Az inkontinencia kiváltó okának tisztázásához elengedhetetlen a kórtörténet alapos kikérdezése. Ennek kapcsán fény derülhet a vizelési szokásokra, a folyadékfogyasztási szokásokra, az esetleges korábbi műtétekre, betegségekre, szedett gyógyszerekre. A funkcionális inkontinencia esetében például nem is húgyúti problémáról van szó, hanem valamilyen mozgásszervi, neurológiai, esetleg pszichés okról, mely a normál vizeletürítést akadályozza.

A kísérő panaszok szintén fontosak, hiszen az irritatív tényezők is okozhatják az inkontinenciát, ilyen például a gyulladás vagy húgyúti kövesség. Fontos figyelembe venni az éjszaka jelentkező vizelési ingert, a kettős vizelet tényét, illetve a hólyag kiürülés-érzés hiányát vagy meglétét.

Szükséges vizsgálatok

Az anamnézis felvételét követi a fizikális vizsgálat, az orvos megvizsgálja a nemi szervet, a végbélen keresztül a prosztata méretét, konzisztenciáját is tapintja. A beteget vizelési naplóval szokás ellátni, mely alapján a vizelések száma, az ürített mennyiség és a vizelések időpontja egyértelművé válik.

Vizeletvizsgálat is az alapvető vizsgálatok közé tartozik, ez alapján kiderül, hogy a vizelet tartalmaz-e gennyet, fehérvérsejteket, baktériumokat szignifikáns mennyiségben. Vérvétel alapján szintén a gyulladásos paraméterek, a vesefunkció vizsgálható.

Az urológiai kivizsgálások során a következő lépés a kismedencei ultrahang vizsgálat, illetve a transzrektális, azaz végbélen keresztül végzett ultrahangvizsgálat, ezzel a prosztata jól vizsgálható.

Az urodinámiás vizsgálatok során a hólyagban kialakuló nyomás határozható meg, a nyomásgörbe elemzése az inkontinencia típusának azonosításában segít. Cisztoszkópia is gyakran kerül elvégzése, ennek segítségével a hólyag belső fala vizsgálható.


close