Prosztatarák csontáttéttel

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Prosztatarák csontáttéttel: 2009. szept. 02-án diagnosztizálva. Th.V. csigolyaműtét /előtte deréktól lefelé lebénulva/. A műtét jól sikerült, apukám járni tud újra. Műtét után egy hónappal csontizotóp: mindenhol kóros dúsulás, csigolyákon, medencén, lapockán, koponyán. Eligard 22,5 mg és anandron 150 mg kezelés két évig. PSA szeptemberben emelkedni kezdett. Kismedencei Ct-negatív, teljes csontizotóp negatív. Meggyógyult a csontáttét? Szövettanunk is kétértelmű. Szeptemberben az urológus tapintással nem talált semmit a prosztatán, ultrahangos felvétel is negatív. Két és fél év alatt apukámnak semmi csont fájdalma nem volt. Nem lehet, hogy félre diagnosztizálták? 2009. az Mr. felvételen csont ödémát mutatott. Az csontáttét? Sürgősen egy agy daganatos fiatalembert előztünk meg, apukámnak az volt a papírjára írva agydaganat csontáttéttel. Nem keverték össze a leleteket? A gépbe a fiatalember adatai már benn voltak. Utána onkológia: semmit nem találtak Ct-n, véreredmény mindig jó volt. A csigolyáját sugarazták hétszer. Utána tíz nap után került másik kórházba, ahol megműtötték. A doktor Úr, aki műtötte, azt mondta, hogy nem csontáttét volt tapintásra. Utána jött egy nem egyértelmű szövettan. Most minden eredményünk negatív, csak a PSA emelkedett. Az nem lehet, hogy nem daganattól emelkedik az értéke? A hormon kezeléstől eltűnhet a mindenhol levő csontáttét? Most úgy állunk, hogy a szövettant újra nézetjük.
2012. 01. 30. | 09:49

Kedves Kérdező!
Hogy összekeverték volna két beteg adatait, azt nem nagyon hiszem – bár nagyon ritkán előfordult már a világtörténelemben.
Azt viszont nem írja meg, hogy a Papa prosztatáját eltávolították-e, és ha igen, akkor mi volt a részletes szövettan?
A csigolyaműtét részletes szövettana sem kerül említésre, csak az, hogy „kétértelmű”.
Ezekről ilyen módon nem tudok véleményt mondani.
Két évig tartó erőteljes hormonkezelés (Eligard és Anandron) hatására bizony lényegesen javulhat a kezdetben szétszóródott csontáttétes folyamat, akár – sajnos rendszerint átmenetileg – teljesen el is tűnhet az izotópos képről. Persze vigyázat: az izotóp a csont-felépülés folyamatát mutatja, nem a csontlebomlásét!
Azt írja, hogy a PSA „emelkedni kezdett”, meg, hogy „emelkedett”. Jobb lett volna, ha megírja a számszerű értékeket. A folyamatos emelkedés viszont mindenképpen daganatra utal.

Orvosszakértő 2012. 02. 10. | 09:16
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close