Prosztata gyulladása

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Tavaly augusztusban egy sátorozás alkalmával nagyon felfáztam, de a gyakori vizelésen kívül más problémám akkor nem volt. Utána azt vettem észre magamon, hogy a hidegre érzékenyebb lettem és gyakrabban kellett WC-re mennem, pl. ha hűvös helyiségben tartózkodtam huzamosabb ideig vagy akár egy őszi séta után is.

Kb. két hete éreztem szúró, csípő érzést a vizelet ürítésekor, illetve enyhe nyomást az alhas tájékán és gyakori vizelési ingert. Azt gondoltam, hogy hamar elmúlik, de pár nap után is fennállt a probléma, így elmentem a háziorvoshoz. Akkor Sumetrolim-ot kaptam. Ez enyhítette a helyzetet, de teljesen nem szűnt meg, egy kis nyomást továbbra is éreztem az alhas tájékán. Ekkor elmentem egy ingyenes prosztata szűrésre, ahol az orvos azt állapította meg, hogy van egy kis hegesedés és az előzmények ismeretében Pollstimol szedését javasolta két hónapig napi 2x2 tablettát. Ezen kívül javasolta még, hogy szeptembertől májusig is szedjem, ha jól emlékszem, akkor már csak 2x1-es adagban.

A kérdéseim a következők:
- A tavaly augusztusi felfázás lehet az oka a mostani állapotomnak?
- Mennyi idő múlva érdemes újra elmenni urológus szakorvoshoz vizsgálatra, kontrollra?
- Volt egy hosszabb ideig húzódó (január végétől március közepéig) vírusos torokgyulladásos megbetegedésem. Ennek lehetett-e bármilyen hatása? Akkoriban a gyomrommal is voltak problémák.
- A prosztatagyulladásnak mekkora az esélye? A tünetek már erre utalnak?
- A munkahelyemen mostanában egy kicsit megnőtt a rám nehezedő nyomás. Ez a stressz mennyire nehezíti a gyógyulást? Mennyire idézheti elő ezeket a problémákat? Gyakrabban megyek WC-re, akkor is, amikor nem érzem, hogy szükséges lenne. Délután, vagy este a nyugodtabb időszakban nincsenek ilyen problémáim.
- A Pollstimol szedése (ősszel, télen) segít megelőzni a későbbi komolyabb prosztata betegségeket?
2011. 04. 13. | 07:22

Kedves Kérdező!
Egy nem megfelelően kikezelt prosztata gyulladás járhat ilyen típusú tüneteket.
Röviden összegezném véleményemet.
Egy hosszan tartó (akár 30 napos) antibiotikum és gyulladáscsökkentő kúra hozhat áttörést panaszai tekintetében. Prosztata masszázs utáni vizelettenyésztés, vagy végszükség esetén ondó váladék tenyésztés alapján célzott antibiotikus therapiát lehet indítani.
A stressz kerülése és megfelelő kezelése, egész egészségi állapotára is kihat, így mindenképpen javaslom a stresszmentességet.
A Pollstimol remek kiegészítő szer, de önmagában problémáit nem biztos, hogy megoldja.

Orvosszakértő 2011. 04. 15. | 15:13
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close