Véres ondó oka

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr!
Évek óta járok rendszeres pr. szűrésre, a mai napon friss vérrel telített magömlés lepett meg, sem a vizeletben, sem a hólyagból nem eredeztethető. Antikoaguláns kezelés alatt állok, egyéb bevérzést nem tapasztaltam, nagyszerű szakorvoshoz járok, januárban kerül sor a következő rektális vizsgálatra. Mindig bíztam orvosaimban.
2011. 12. 18. | 17:50

Kedves Dénes!
Amennyiben a kérdés a véres ondóra vonatkozik, ez több helyről is származhat. Kora alapján -melyre csak a prosztata rák szűrés tényéből tudok következtetni, a here rákot nagyjából ki is zárom, ebben a korban már ritka. Ezzel szemben a prosztata rákra már lehet esély, de megnyugtatásul, amennyiben tényleg rendszeresen jár rákszűrésre, vagy kicsi erre is az esély, vagy kezdő stádiumban van, ami -elnézést az egyenes, nyílt mondatokért- szintén elég jó kilátásokat enged meg. Ha az antikoaguláns kezelést alkalmazta „túlon-túl szorgalmasan”, akkor azt ismét „be kell lőni” megfelelő értékre (kardiológusa, -vagy aki felírta Önnek- által meghatározott értéken), mert ez nem csak az ondónál, hanem sok más helyen is okozhat kellemetlen vérzést, nem szerencsés. Ha csak egy apró trauma érte a húgyúti rendszert, melyet akár észre sem vesz az ember, azt szintén “felnagyíthatja” az antikoaguláns kezelés, ilyenkor aggodalomra semmi ok, nagy baj nincs az ijedtségen túl.
Én azt javaslom: egy napra hagyja ki az antikoaguláns kezelést.
Ellenőrizze az alvadási paramétereit (INR), hogy nincs-e túladagolva az antikoaguláns gyógyszere. (-Háziorvosánál vérvétellel, vagy házi, automata készülékkel, stb.) Ha igen, feltétlenül jelentkezzen kezelőorvosánál!
Januárban keresse fel urológusát, említse meg neki a történteket (az „alvadológia” eredményével!), és ezt követően az aktuális szűrésen vegyen részt! (Előtte 3-4 napig önmegtartóztatás javasolt!)

Orvosszakértő 2011. 12. 19. | 23:23
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close