Prosztatarák műtét eredménye mit jelent?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Nő!

Férjem 61 éves, 2010 nov. 24-én RRP. műtéten esett át. Ezt C61H0 diagnózis előzött meg, abban a hónapban(nov. 2-án), amit 2008-tól állandó féléves kontroll következtében mondtak ki. A besorolása I-II, a GLEASON SCORE 3+3=6. Mindkét lebenyben az összterület kevesebb mint 5%-át foglalta el. Nem állapítottak meg semmilyen áttétet. A műtét után nem kap semmilyen utókezelést, jól felépült, teljes munkaképes.
Nem kapott semmilyen biztató vagy aggasztó előrelátható visszaesési-, vagy újra kialakulhatósági figyelmeztetést, ezt azonban nem tudjuk kizárni a gondolatainkból és megnehezíti mindennapjainkat.
Kérem, szakmai tapasztalata alapján, írjon egy véleményt az esetről és az "esetleges gyógyulási" kilátásokról.
Tisztelettel köszönöm ránk fordított idejét.
2011. 01. 11. | 07:52

Kedves Kérdező!

Nem írja le a 61 éves férje betegségét, de a mellékelt kódból, a Gleason-kódból következtetek, hogy prosztatarákja lehetett.
• Kellene nekem az eltávolított prosztata részletes szövettana (tok-infiltráció, ondóhólyagok állapota, környezet, stb.).
• Azonkívül kellene nekem a kismedencei CT (vagy MR) legutóbbi lelete.
• Aztán kellene nekem a szérumban mért PSA (Prosztata Specifikus Antigén) értéke az utóbbi időkben – pl. műtét előtt, műtét után..
Ezek hiányában a konkrét esetről nem tudok véleményt mondani.
Általánosságban viszont biztató az, hogy a prosztatarák műtétje után nem írtak elő semmilyen utókezelést – azaz az orvosa (aki látja ezeket a fenti, nekem nem megküldött adatokat) nem látja szükségét kemény utólagos beavatkozásoknak. Azaz: valószínűleg kedvezőek lehetnek, tehát élheti életét ugyanúgy, mint eddig (persze a férfiúi “képességek” már sosem lesznek olyanok, mint 20 éves korban).
De: írja meg ezeket a fenti adatokat, hogy biztosabbak legyünk a dologban!

Orvosszakértő 2011. 01. 18. | 13:22
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close